CulturăȘtiri

Lunea Mare – tot ce trebuie să știți

Lunea Mare este dedicata lui Iosif, fiul patriarhului Iacob, dar si smochinului neroditor. Revista Agressive vă prezintă tot ce trebuie să știți despre fiecare zi din Săptămâna Mare.

” A doua zi, după ce au ieșit din Betania, Isus a flămânzit. A zărit de departe un smochin care avea frunze și a venit să vadă poate va găsi ceva în el. S-a apropiat de smochin, dar n-a găsit decât frunze, căci nu era încă vremea smochinelor. Atunci a luat cuvântul și a zis smochinului: „În veac să nu mai mănânce nimeni rod din tine!” Și ucenicii au auzit aceste vorbe. Au ajuns în Ierusalim; și Isus a intrat în Templu. A început să scoată afară pe cei ce vindeau și cumpărau în Templu; a răsturnat mesele schimbătorilor de bani și scaunele celor ce vindeau porumbei. Și nu lăsa pe nimeni să poarte vreun vas prin Templu. Și-i învăța și zicea: „Oare nu este scris: „Casa Mea se va chema o casă de rugăciune pentru toate neamurile”? Dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Preoții cei mai de seamă și cărturarii, când au auzit cuvintele acestea, căutau cum să-L omoare; căci se temeau de El, pentru că tot norodul era uimit de învățătura Lui. Ori de câte ori se însera, Isus ieșea afară din cetate. Puterea credinței. Dimineața, când treceau pe lângă smochin, ucenicii l-au văzut uscat din rădăcini. Petru și-a adus aminte de cele petrecute și a zis lui Isus: „Învățătorule, uite că smochinul pe care l-ai blestemat s-a uscat.” Isus a luat cuvântul și le-a zis: „Aveți credință în Dumnezeu!”- Evanghelia după Marcu.

Zilele de luni, marti si miercuri din Săptămâna Patimilor  ne pregatesc pentru Sfintele Patimi si ne expun toate invataturile Lui Iisus Hristos. Astfel putem intelege cu mai multa usurinta lucrarea sa, dar si dragostea cu care s-a jertfit pentru noi.

Prin aceasta pilda trebuie sa intelegem ca Dumnezeu asteapta de la noi rod bun si drept urmare suntem datori sa ii oferim virututile noastre si sa pazim poruncile lui, pentru a nu fi pedepsiti precum smochinul fara roada.

Totodata ne este adus la cunostinta faptul ca Iisus Hristos are putere pedepsitoare, chiar daca nu o arata asupra omenirii si alege sa o arate asupra unui pom.

Sa nu uitam nici ca in Lunea Mare incep deniile, slujbe foarte frumoase care se vor tine in fiecare seara din aceasta saptamana.

Iosif cel frumos

Fericitul Iosif cel frumos a fost cel de al 11 lea fiu al lui Iacob si al Rahilei, care a fost vandut de fratii sai in Egipt, pentru 30 de arginti. Acesta este o preinchipuire a Mantuitorului, care a fost la randul sau vandut de unul dintre ucenicii săi.

Se spune ca in aceasta zi, femeile vrednice incep curatenia de Paste. Se aerisesc casele pentru a iesi toate relele adunate peste iarna. Tot azi se varuieste si se spala. Batranii spun ca Pastele nu trebuie sa te prinda intr-un loc necurata pentru ca se vor aduna blestemele.

Articole similare