CulturăȘtiri

IONICĂ,IONICĂ,GEABA AI CASĂ DE STICLĂ,MINTEA ȚI-A RĂMAS TOT MICĂ

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului de Muzică Lăutărească “Zavaidoc” de la Pitești a agitat și mai mult spiritele, decât era cazul. Organizatorii evenimentului vor trebui să dea explicații pentru faptul că au preferat să aleagă un prezentator pe care trebuie să-l plătească în detrimentul altuia care era dispus să presteze această activitate gratuit.Noi știm déjà răspunsul-s-ar fi creat un precedent! Deși ar trebui să fie instituții concurente, Centrul Cultural Pitești ,Centrul pentru Creație și Conservare a Tradiției Populare și Școala de Arte din Pitești au format o cârdășie ce cu greu mai poate să fie distrusă de cineva. Știți care este numitorul comun între Taraful Zavaidoc, Centrul Cultural Pitești,Centrul Creației și Școala Populară de Artă?

Ei, bine, numele lui este Valentin Grigorescu. În istoria folclorului s-a remarcat cu piesa “Despre ginere și soacră” și n-a mai evoluat de-atunci. Însă, asta nu-l împiedică să fie plătit de trei instituții de cultură ale statului, diferite, dar în același timp. Adică, cele enumerate mai sus. Acest băiat, care n-a cântat în viața lui cu altceva decât cu vocea, este și șef de orchestră la Zavaidoc și are în subordine…un singur angajatat-Victor Buștean!!!
Valentin Grigorescu, secondat de șeful Creației Populare, Sorin Mazilescu, sunt cei doi care fac jocurile în muzica lăutărească locală. Există chiar un deputat care l-a prins pe Mazilescu în toaleta unui restaurant când cerea bani din dedicațiile lăutarilor tocmiți să-i cânte parlamentarului PSD la petrecere.13508857 152176991859408 6439248984427160119 n1

Însă, grupul acesta nu putea să fie complet decât alături de un director ca Dan Teodorescu,supranumit și ”regele spațiilor comerciale din Pitești”(câtă nedreptate!) și de un primar cum e Cornel Ionică; acesta din urmă urăște să știe că există oameni pe lumea asta care știu limba română și pe are o vorbesc correct în prezența lui. Motiv pentru care a decis să aleagă pe cineva care se descurcă asemeni lui, ca să prezinte Festivalul Zavaidoc.

Ne referim la talentata interpret Zina Ghițulescu,preferata dirijorului și mai ales a nuntașilor care în schimbul unor sume de bani frumoase au redus-o la statutul de lăutăriță.Deși e frumoasă și foarte talentată,tânăra nu investește în albume sau emisiuni de televiziune prestigioase ca să-și facă o cotă pe piață ci preferă să-i dea pe excursii și cel mult pe o amărâtă de postliceală. Și pentru că începe pe Postul Crăciunului și nu mai are nunți,nu se cuvine să stea acasă. Așa că, împinsă de prietenul Valentin Grigorescu cu care împarte onorariile când acesta o invită, dar și de o lipsă de meritocrație și multă promiscuitate va prezenta,probabil acest eveniment unde puradeii pe care același Grigorescu îi pregătește să aibă tehnici vocale defectuase,vor lua premii și vor da premiile.06 IMG 0062 535x35711
Și fiindcă din buget s-a tăiat considerabil,Teodorescu,ne zic sursele noastre din lumea impresariatului, nesuportând ca cineva să câștige mai mulți bani din comisioanele artiștilor decât o face el cu trupele tocmite în Piața Milea și Piața Primăriei,aparte alte învârteli,Mazilescu și Grigorescu o pun de o ”șpagă”în natură,cineva urmând să fie angajat ca și colaborator la Doina Argeșului în câteva zile.
DNA nu are specialiști pe domeniu așa că puteți fura liniștiți,dar până în 10 mii de euro,Ionică, închide ochii,nu se încurcă cu mărunțiș!Carmen Dumitrache stă cu bagajele la ușă dar încă mai răspunde la comenzi iar Zidaru nu mai are opinii,le-a pierdut în ziua când Ionică l-a făcut din nou viceprimar.

Ca să terminăm anectodic,vă spunem că acum doi ani Valentin Grigorescu a cântat celebra piesă a lui Zavaidoc-”Ionică,Ionică,geaba ai casă de sticlă,că eu stau într-un bordei,ș-am pe noapte două,trei” cu versurile schimbate de frica primarului interimar la acea vreme,piesa devenind ”Neică Dincă,neică Dincă…”,de unde morala că lăutarii cunosc oamenii cel mai bine…

Articole similare