Știri

Hai la târgul de Sfântul Ilie din Costești!

În fiecare an, pe  data de 20 iulie, de Sfântul Ilie, la Costești are loc Târgul Anual Tradițional de „ Sfântul Ilie ”, manifestare care se desfășoară pe Stadionul Orășenesc din Costești.

După un an de pandemie, e momentul ca toți cei din sudul Argeșului să revină la acest frumos obicei de vară care însuflețește comunitatea de mulți ani. Spre seară, organizatorii au pregătit și multe momente artistice, cap de afiș fiind taraful condus de Cătălin Iancu.

În România există multe târguri cu tradiție care se fac în această zi. Înca din 1814 este atestat Targul de la Falticeni, al doilea ca marime in Europa la acea vreme. Tot pe 20 iulie are loc si Targul de Fete de pe Muntele Gaina.

In vechime era sarbatorit indeosebi de cojocari si crescatorii de albine. El era vazut de oamenii din popor ca si “carutas al Raiului”. Frunctele sale preferate erau merele si tot in aceasta zi plantele de leac capata puteri miraculoase si pot fi folosite pentru vraji si farmece. In acest scop este cules busuiocul ca planta magica si depozitat.Ilie se plimba prin ceruri trasnind dracii si aducand ploaia.

Nu întâmplător, imaginea lui este pe stema orașului Costești fiind sfântul protector, zona cunoscând seceta destul de frecvent.

Articole similare