Argeșul frumosCulturăȘtiri

DE SFANTUL MINA SUTE DE CREDINCIOSI SE VOR RUGA LA CEA MAI VECHE BISERICA DIN PITESTI

Maine cea mai veche biserica din Pitesti are hram!Biserica Sfantul Mina din centrul municipiului Pitesti asteapta sute de credinciosi sa ii calce pragul.Unii se duc pentru puterea acestui sfant la care se roaga neincetat,altii pentru importanta ctitoriei sau frumusetea slujbei.

Noi il cunoastem pe Sf. Mare Mucenic Mina ca un gasitor al lucrurilor pierdute, ca un judecator al nedreptatilor care ni se intampla si nimeni nu poate sa zica altceva, el chiar ajuta, si ca chiar sare in ajutorul omului. Cu grabire vine, si cine cu osardie s-a rugat lui vreodata, nu se poate sa nu fi simtit lucrarea lui, si sunt ale caror nenumarate lucruri pierdute, furate cine stie in ce conditii, .si care in mod obisnuit, in mod normal, nicicand nu se mai puteau intoarce la tine, dar prin puterea si prin rugaciunea lui, s-au intors multora.

Unele tainice lucrari din viata lui  arata ca de fapt acest talant , de a face dreptate – de un lucru daca este al tau, al tau sa fie, si daca ti s-a luat, sa ti se aduca inapoi.20170716 1934122 7f72b

Despre ctitorul de la 1564 revista noastra a scris mult si il pune in galeria oamenilor de seama in istorie chiar daca putini il cunosc.Ivan Norocea,caci asa se numeste cel care s-a ingrijit sa aiba Targul Pitestilor „cea mai mare biserica”la acea vreme,a reprezentat pentru Mihai Viteazul ceea ce a fost Ionel Bratianu pentru Ferdinand si amandoi si-au sfatuit conducatorii sa uneasca provinciile istorice romanesti intr-un singur stat.

Slujba va fi una de exceptie,pregatirile au inceput de zile bune iar preotul paroh Valentin Olteanu este atent la fiecare detaliu.Vor lipsi politicienii anul acesta si din curtea bisericii si dinauntru fiindca nu mai este an electoral sa faca parada cu evlavia lor intr-un loc cu atatea sute de oameni.

 

Articole similare