CulturăȘtiri

BLASFEMIE ȘI SCANDAL LA APARIȚIA FILMULUI CARE PUNE PE JAR BISERICA ORTODOXĂ DIN RUSIA

A fost aprobată difuzarea în cinematografe  din 26 octombrie un controversat film despre iubirea interzisă a ultimului Ţar al Rusiei cu o balerină, în ciuda faptului că în ultimele luni au existat numeroase apeluri pentru interzicerea producţiei, iar fanaticii ortodocşi au ameninţat că vor da foc sălilor de cinema.

Filmul „Matilda“, descrie aventura amoroasă pe care tânărul Ţar Nicolae al II-lea a avut-o cu balerina poloneză Mathilde Kschessinska până în momentul căsătoriei lui, din 1894. Nicolae al II-lea a fost executat de către bolşevici împreună cu întreaga sa familie (soţie şi cinci copii) la data de 17 iulie 1918, din ordinul lui Lenin.
Potrivit Daily Mail,sursa de inspirație o constituie jurnalul balerinei în vârstă de doar 17 ani care a fost prima dragoste a tânărului Nicolae, viitorul „împărat al tuturor Rusiilor”. Sunt povestite detalii intime, încărcate de pasiune, suferință, dezamăgire și gelozie, dar și dorință arzătoare de a obține imposibilul.

Povestea a stârnit critici virulente din partea grupurilor conservatoare, care îl cataloghează drept o blasfemie la adresa împăratului, care a fost canonizat drept sfânt de Biserica Ortodoxă Rusă, scrie Washington Times. Fanaticii ortodocşi au făcut presiuni asupra directorilor de cinematografe să nu ruleze filmul, ameninţând chiar că în caz contrar vor da foc sălilor de cinema.05 RGMW8qB1 fddc6

Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai filmului, deputatul rus Natalya Poklonskaya, a demarat o campanie pentru interzicerea filmului, a depus mai multe plângeri la procuratură şi a susţinut că 40.000 de persoane din Rusia, dar şi din străinătate consideră că povestea filmului reprezintă o insultă şi ofensează sentimentele credincioşilor.

Peste 500 de activişti ortodocşi ultra-conservatori s-au adunat la începutul lunii august într-una dintre catedralele din centrul Moscovei pentru a se ruga în încercarea de a împiedica apariţia „maleficului film“.
Nicolae al II-lea sau Nikolai Alexandrovici Romanov este o figură marcantă pentru o parte a ortodoxiei ruse, toți membrii familiei Romanov, care au sfârșit executați, fiind canonizați ca martiri în anul 2000.

Articole similare