PersonalitățiȘtefăneștiȘtiri

Astăzi se împlinesc 94 de ani de la moartea lui Ion I.C.Brătianu

«Azi, 24 noiembrie 1927, ora 6,45 dimineața, a încetat din viață Ion I.C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri, în urma unei angine streptococice».

Acesta era anunțul sec al medicilor timpului. La dispariţia lui prematură (63 de ani), probabil că a contribuit şi atentatul de la 9 decembrie 1909, când a fost ţinta a trei gloanţe care l-au nimerit în plin. A scăpat atunci ca prin urechile acului. Mulţi s-au întrebat, după ani şi decenii de la acest atentat: oare ce s-ar fi întâmplat cu Partidul Liberal fără Ionel Brătianu? Ce s-ar fi întâmplat dacă la izbucnirea primului război mondial prim-ministru n-ar fi fost Ionel Brătianu, ci un Titu Maiorescu sau Petre Carp?

Le Miroir 17 septembrie 1916 Rege Ferdinand si Ionel Bratianu 784dc

Vestea încetării din viaţă a celui care a fost Ionel I.C. Brătianu a produs în toată ţara consternare. Nimeni nu bănuia un sfârşit atât de apropiat. Unii îl plângeau sincer, alții, atunci ca și acum, erau vizibil îngrijorați de viitorul lor politic. Lumea obişnuită ca, timp de un sfert de veac, să-l vadă în prim-planul vieţii politice, guvernând şi dominând evenimente ori dispute de partid, cu greu se putea deprinde cu lipsa lui din arenă. Cu toţii înţelegeau că, odată cu plecarea dintre oameni a lui Ionel Brătianu, dispărea unul din cei mai destoinici cârmaci pe care i-a avut ţara noastră, mulţi fiind convinşi că va trece multă vreme până când se va ivi politicianul care să-l poată înlocui. Şi astăzi, lipsa acestui ilustru bărbat de stat se simte la fiecare pas: o simte Ţara, o simte mai ales Partidul Naţional Liberal.

Articole similare