Argeșul frumosȘtiri

Astăzi s-au găsit mormintele a doi eroi argeșeni morți pe front în Franța

Astăzi, de Ziua Eroilor, Ambasada României din Franța a publicat pe pagina de socializare monumentul ridicat de Elena Davila Peticari la Izvoru și o descoperire istorică de care suntem mândri fiindcă România Mare s-a creat cu jertfă.

Un istoric francez-Cristophe Worhle a cerut ajutorul postului RFI unde a publicat un articol și numele a doi soldați din Argeș, de la Izvoru, reușind să îi identifice cu ajutorul Arhivelor Comitetului Internațional al Crucii Roșii. 

”La cimitirul Dieuze, din regiunea franceză Lorena, există două morminte, la distanță unul de celălalt, dar care sunt inscripționate cu același patronim. În primul se odihnește Gheorghe Moraru, în celălalt Ion Moraru. Potrivit surselor noastre, primul a murit în 12 aprilie 1917 în Alsacia iar al doilea 15 zile mai târziu, la Sarrebourg, regiunea Lorena.

Gheorghe Moraru era soldat în regimentul 68 infanterie, parte a companiei de mitraliori.  A căzut prizonier la Mizil, județul Prahova, în data de 10 decembrie 1916, apoi a fost transferat în lagărul de la Tucholà, în Polonia, de unde a fost trimis în Alsacia, la Keskatel. În urma condițiilor improprii de detenție moare la 12 aprilie 1917. Era născut în 1885 la Izvoru-de-sus iar pe soția lui o chema Rada.

Ion Moraru era soldat în compania a zecea din regimentul 28 infanterie. A fost luat prizonier în 26 noiembrie 1916 la Cătina, județul Cluj. Ca și compatriotul său Gheorghe Moraru ajunge la Tucholà și apoi este trimis în regiunea Lorena. După câteva luni de captivitate este internat la Spitalul militar din Sarrebourg unde moare la 3 mai 1917. Era născut la 1888, la Izvoru de Sus și era fiul lui Pătrașcu Moraru.”

Contactat telefonic, viceprimarul comunei Izvoru-Titel Soare ne-a precizat că în cursul următoarelor zile va contacta descendenții, familia Moraru fiind una numeroasă.

Sursă foto:RFI

Articole similare