Argeșul frumosPersonalitățiȘtiri

ASTĂZI LA BISERICA CTITORITĂ DE STĂMOȘUL PRINȚULUI CHARLES -HRAMUL SFÂNTULUI MINA

Astăzi,creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Mina despre care se crede că este grabnic ajutător al celor păgubiți.Mulți piteșteni calcă pragul bisericii cu acest hram și în Pitești,întâmplare sau nu,Biserica Greci,Bunavestire sau Sfântul Mina fiind cea  mai veche din Pitești iar de numele ctitorului său se leagă cea mai frumoasă și strălucitoare poveste a noastră.

Logofătul de Pitești, Ivan Norocea,ginerele Chiajnei și al domnitorului Mircea Ciobanu înalță această biserică unde se spune că venea și Mihai Viteazu să se închine,Norocea fiind omul lui de încredere .Norocea a slujit pentru 7 domnitori în toate cele trei provincii românești,și-a căsătorit fiicele Velica și Zamfira, cu cei mai influenți oameni ai vremii,iar prin specatculoasa încrengătură a arborelui genealogic,Regina Elisabeta și Prințul Charles îi sunt descendenți.

14956534 1439881262693059 2116237129553072415 n1

Deşi a suferit mai multe restau­rări, lăcaşul păstrează încă, în mare măsură, arhitectura din 1564. A mai avut însă alături şi un turn de clopotniţă, construit în 1712 de logofătul Hrizea.Biserica a fost restaurata intre anii 1911 si 1914 de catre preotul si protopopul Vasile Panturescu.

Această biserică a fost situată în centru,în zona bogată a Piteștiului,cu mulți greci iar până la secularizare a deținut și numeroase pământuri.Și astăzi o parte a slujbei se desfășoară în limba greacă,preotul paroh Valentin Olteanu vorbind o greacă impecabilă.

Articole similare