CulturăȘtefăneștiȘtiri

AFLA TOATE LOCATIILE DIN ARGES SI ORELE LA CARE VA AVEA LOC FOCUL LUI SUMEDRU

 

Obiceiul îşi are originea în îndepărtata istorie a popoarelor, când oamenii primitivi sărbătoreau descoperirea focului prin cântece şi jocuri. Creştinii l-au suprapus sărbătoririi Sfântului Dumitru care, după tradiţie, este culegătorul şi strângătorul tuturor pâinilor şi fructelor. Pentru aceasta, pledează şi etimologia cuvântului Sfantului Dumitru.Argesul alaturi de Dambovita si Brasov pastreaza vie aceasta traditie.
În jurul focului se strigă în cor ”Hai la Focul lui Sumedru!”, iar despre cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoși tot anul.La final, femeile împart mere și covrigi.
Momentul cel mai așteptat este prăbușirea bradului incinerat, care indică renașterea simbolică a zeului mort. Direcția în care cade ‘trupul divin’ (jarul sau tăciunii aprinși) prevestește care dintre tineri urmează să se căsătorească în noul an.

Sumedru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului. Sumedru a preluat numele și data de celebrare ale Sfântului Dumitru, Marele Mucenic de la Tesalonic din calendarul ortodox. În legende, credințe sau basme, Sumedru era un om obișnuit, crescător de animale sau un sfânt care umbla pe pământ însoțit adesea de Sângiorz.
Ion Gârleanu, primarul comunei Bogati, se pregătește de sărbătoarea Sfântului Dumitru, în special pentru Focul lui Sumedru, și le pregătește localnicilor, și nu numai, un adevărat spectacol.
La Budeasa cu începere de la ora 17.00, la Plaja Veche din Budeasa se va desfășura a doua ediție a evenimentului ”Focul lui Sumedru”.
Ca în fiecare an, respectând tradiția populară, locuitorii din Mioveni vor aprinde, în seara de 25 octombrie, Focul lui Sumedru – eveniment care va fi marcat și de autoritățile locale. Astfel, Primăria Mioveni, Consiliul Local și Centrul Cultural, în parteneriat cu unitățile de învățământ din oraș și cu sprijinul SVSU Mioveni, dar și al SC Servicii Edilitare pentru Comunitate, vor organiza mai multe focuri simbolice în locațiile enumerate mai jos, unde se vor împărți peste 15.000 de covrigi.focul lui sumedru 11 765x5101 de926
Locațiile pentru Focul lui Sumedru sunt>Grădinița Făget – ora 18.30,Școala Gimnazială Nr.1 Colibași – ora 18.30,Școala Gimnazială „George Topârceanu” Mioveni – ora 18.30,Școala Gimnazială Clucereasa – ora 18.30,Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Mioveni – ora 18.30,Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu” Mioveni – ora 18.30,Structura școlii „Liviu Rebreanu” – Racovița – ora 18.30,Str. Morii (Zăvoi) – Racovița de Sus – ora 19.00.
Si muscelenii sarbatoresc pe Dealul Mataului la ora 20,00 traditionalul foc unde se aduna sute de oameni dar si la Clubul Aro din Campulung.

14718770 1048732695239283 8527512450822603545 n1 a9258
La Stefanesti,trei locatii prestigioase va asteapta de la ora 18 sa va purificati sarind peste focul binefacator.La Vila Florica,Centrul de Cultura Bratianu organizeaza acest eveniment ca in fiecare an,ca pe vremea Bratienilor.Tot de la aceasi ora,pe Dealul Marcea,bine imbracati si adusi neaparat de o masina de teren(anuntul organizatorilor),Cramele Marcea sarbatoresc aniversarea acestei case de vinuri dar celebreaza si Focul lui Sumedru.Mai mult,o parte dintre invitati vor face donatii pentru copiii orfani.Si Primaria Stefanesti are o surpiza pentru locuitori.Dupa ce anul trecut evenimentul prilejuit de aceasta sarbatoare a avut loc in zona Blocuri,anul acesta s-a optat pentru Stefanesti-Otelesti iar organizatorii promit sa isi trateze oaspetii intr-o maniera traditionala,asa cum isoria si cultura gastronomica si vinicola o cere.

De la ora 17.00, cu ocazia sărbătorii tradiționale ”Focul lui Sumedru” se vor inaugura două noi obiective în orașul Topoloveni,Botarca incercand sa imbine realizarile cu traditia,probabil!

 

Articole similare