ȘtefăneștiȘtiri

60 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA INSTITUTULUI DE LA ȘTEFĂNEȘTI

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc Conferința națională „60 de ani de Horticultură la Ștefănești – Argeș”, organizată de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Stefanesti. La evenimentul aniversar au fost prezenți și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Petre Daea, secretarul de stat Floricel Dima, senatorul Șerban Valeca – fost ministru al Cercetării și Inovării, Înaltpreasfințitul Calinic – Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, prefectul Emilian Dragnea, cercetători, oameni de știință, angajați și foști angajați ai institutului.

Conferința a debutat cu prezentarea unui scurt istoric al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Stefanesti – Argeș, de la înființare și până în prezent. Totodată, au fost aduse în fața publicului aspecte privind activitatea de cercetare – dezvoltare desfășurată în institut, precum și rezultatele înregistrate de-a lungul timpului, fiind punctat faptul că, din anul 2018, Complexul de ameliorare și înmulțire a viței-de-vie (Fitotron) a devenit instalație de interes național.
Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de rodnică activitate în slujba horticulturii românești, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a înmânat Trofeul Argeșului directorului general al INCDBH, Dorin Ioan Sumedrea. La rândul său, directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Ștefănești a oferit președintelui Dan Manu o plachetă aniversară pentru contribuția la consolidarea și afirmarea cercetării horticole argeșene.
Înfiinţată în anul 1959, ca unitate horti-viticolă în subordinea ICHV, după câţiva ani de activitate de cercetare complexă, Staţiunea Ştefănești și-a dezvoltat activitatea cu preponderență în viticultură şi vinificaţie aducând o contribuţie directă, esenţială, la consacrarea şi ridicarea podgoriei Ştefăneşti-Argeş în rândul renumitelor podgorii ale ţării. În anul 1969 a fost pus în funcţiune Complexul de vinificaţie, laboratoarele acestuia, dotate cu aparatură de înaltă performanţă la acea dată. Din anul 1980, unitatea s-a denumit Staţiunea de Cercetare şi Producţie Viti-Vinicolă Ştefăneşti.
În anul 1987 au fost puse în funcţiune instalaţiile moderne pentru înmulţirea rapidă, cu devirozare a materialului biologic valoros şi s-a permis crearea Complexului de ameliorare şi înmulţire a viţei-de-vie.
Din 24 noiembrie 2004, staţiunea viticolă s-a transformat în Institutul Naţional Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură.

Articole similare