PersonalitățiPolitică

Meritocrația învinge discriminarea la Stâlpeni

Există la nivel mondial multe celebrităţi provenite din alte etnii decât majoritatea conlocuitoare, deşi adesea au preferat să nu-şi dezvăluie rădăcinile, de teama de a nu cădea pradă prejudecăţilor, care au reușit. La noi, Klaus Iohannis, președintele României este un astfel de exemplu, cum avem exemple în rândul românilor din Italia, Spania sau Germania care au devenit primari sau consilieri în orașe importante. Există multe alte domenii, mai ales cel artistic, în care au performat cu succes persoane din comunitatea evreiască, romă, aromână sau armeană și în ciuda etniei, populația majoritară însăși legitimându-i ca vot ( Varujan Vosganian), încredere (Klaus Iohannis) , susținere (Simona Halep, Helmuth Dukadam) sau în aprecierea măiestriei ( Grigoraș Dinicu), depinde de domeniu.

Vă propunem un interviu cu cea mai de succes poveste din Argeș a ultimilor ani: Gabi Șerbănoiu, primar al comunei Stâlpeni.

Agressive: Într-o societate obișnuită să discrimineze și să stigmatizeze fără discernământ, deși Europa promovează egalitatea de șanse, cum a reușit Gabi Șerbănoiu să ajungă primar pe listele PSD?

G.Șerbănoiu: În politică, întotdeauna alegătorul sau vocea poporului are dreptate, iar în 2016, în urma sondajelor de opinie din toate satele, am ieșit favorit, deși noi avem doar 300 de romi și aproximativ 2 500 de votanți. Am câștigat cu aproape o mie de voturi peste celălalt candidat.

Agressive: De unde a venit încrederea populației?

G. Șerbănoiu: Pentru mine au vorbit faptele, relizările personale. Am început de jos, am făcut fotbal de performanță la București, în Divizia B, iar în 1992 m-am întors la Stâlpeni, am pus pe picioare un magazin și apoi câteva afaceri care nu au dat greș. Am avut noroc dar și viziune. Conform statisticilor mondiale, după droguri, ciupercile și afinele de pădure sunt cele mai bine plătite din lume, așa că am creat o secție de recoltare a ciupercilor și apoi un mic centru de colectare al fierului vechi. Am dat de lucru la sute de oameni nu doar la Stâlpeni ci și la Hârtiești, Bughea, Micești, Cetățeni sau Schitu Golești timp de 20 de ani. Mulți îmi spun ”tăticule” sau ”nașule”, pentru că am peste 40 de fini botezați și cununați.

Agressive: O să mai candidați pentru un nou mandat? Cum v-au perceput oamenii ca primar?

G. Șerbănoiu: Avem alegeri interne, probabil și sondaje dar cred că oamenii m-au perceput ca pe un gospodar, cu un caracter puternic și până la urmă faptele contează. În trei ani am atras fonduri europene de peste 80 de miliarde, am asfaltat, am reabilitat, am refăcut un cămin cultural, am organizat toate sărbătorile și evenimentele de peste an cum am putut mai bine. Chiar și la alegerile europarlamentare sau prezidențiale, la Stâlpeni am făcut 60 la sută pentru PSD.

Agressive: Revista noastră v-a promovat evenimentele culturale și în Argeș, cel mai bun ambasador al comunei este Ansamblul Pițigaia. Ce ne spuneți despre fenomenul cultural?

G. Șerbănoiu: Îmi place să cred că în mandatul meu a luat amploare. Noi nu suntem oricine, atestați documentar la 1606, dacă veți citi monografia, o să vedeți ce istorie avem. Copiilor am încercat să le oferim aceleași ”servicii” culturale și de divertisment ca la Pitești sau Câmpulung, iar unde nu s-a putut din banii administrației, am încercat să mai suport eu din cheltuieli. Avem o relație foarte bună cu Școala de Arte din Pitești care a deschis două secții iar copiii din Ansamblul Pițigaia sunt mândria noastră și încercăm să-i susținem pretutindeni.

E.Iagăr-Școala de Arte Pitești, primarul G.Șerbănoiu și Nicoleta Machedon-viceprimar

Agressive: Ce ne puteți spune despre dumneavoastră în plan personal?

G.Șerbănoiu: Am trei copii mari, la casele lor, absolvenții unor universități cu prestigiu, doi în țară și o fată în nordul Italiei. De asemenea, împreună cu soția care îmi este alături de 37 de ani, am înfiat un copil care acum are 15 ani și a depășit o parte din problemele de sănătate pe care le avea la început .

Agressive: Cum vă înțelegeți cu angajații? Cu viceprimarul?

G.Șerbănoiu: Ne respectăm reciproc, avem randament iar viceprimarul este o femeie. Deși au existat disensiuni în partid la început și a fost contestată, CL Stâlpeni a luat cea mai bună decizie, Nicoleta Machedon, fiindcă așa se numește, este foarte cunoscută în comună din postura de director la Poștă. Am demonstrat că mergem în aceași direcție iar direcția este cea bună.

Agressive: Toți colegii obișnuiesc să vă spună ”Obama”, chiar și unele ziare folosesc acest apelativ. Cum comentați?

G.Șerbănoiu: Mă onorează că folosesc numele unui președinte american ce reprezintă o poveste de succes în ceea ce privește depășirea barierelor etnice sau de rasă când mi se adresează. Cred că meritocrația, omenia și exemplul personal pot înlătura barierele, prejudecățile și mentalitățile învechite.

Articole similare