Politică
Actualitate

Marian Gubavu – Ștefănești: Voi candida sigur, indiferent de formulă!

Se apropie alegerile, ziarele scriu, comunitățile din mediul online reacționează, candidații încep să își prezinte ofertele electorale. Una dintre cele mai ”reacționare” localități este Ștefănești. După ani grei de polemici, manifestații, scandaluri și expunere mediatică, cel mai vizibil consilier face o scurtă radiografie a chestiunilor arzătoare.

Are 43 de ani, lucrează ca administrator la o firmă privată, este consilier la primul mandat din partea Partidului pentru Argeș și Muscel, vine de la Blocuri iar în 2016 a fost desemnat de consilierii de dreapta din Consiliul Local Ștefănești să candideze pentru fotoliul de viceprimar împotriva lui Ion Mihalcea de la PSD dar a pierdut. A făcut parte din Consiliul de Administrație al Centrului Cultural Ștefănești, a participat la toate activitățile civice din ultimii ani, manifestând în stradă sau implicându-se în frumoase acțiuni dedicate copiiilor pe care le-a susținut și financiar, a ieșit public în ziar sau la ședințe să reclame problemele oamenilor. Anectodic vorbind, este persoana care alocă pe o distanță de o sută de metri până la cumpărături, cel mai mult timp, fiecare locuitor întâlnit în drum abordându-l cu o speță legată de administrație.

AGRESSIVE: Marian Gubavu rămâne cel mai vocal locuitor și consilier care reprezintă grosul populației care locuiește în Ștefanesti, zona Blocuri. Care este cea mai mare problemă pe care cei pe care îi reprezentați o invocă?

Marian Gubavu: Marea problemă cu care se confruntă cetățenii de la blocuri este apa potabilă. De când s au vândut terenurile din vecinătatea Nidec, unde se aflau puțurile cu apă de izvor care alimentau blocurile, acestea au fost bransate la rețeaua de apă de la stația din Maracineni. De atunci, cetățenii de la blocuri nu mai consuma apă de la rețea, aceasta fiind, credem noi, de o calitate groaznică, atunci când nu este maron, este albă de la excesul de clor. De presiune nu mai vorbim, seara când majoritatea folosesc apa, te cam chinui să faci un duș.
Canalizarea este o altă mare problemă a cetățenilor de la blocuri. Aceasta a fost proiectată pentru cartierul de blocuri si de ani buni, toate construcțiile, cartiere întregi de vile sunt branșate in aceeași canalizare subdimensionată. În fiecare zi mirosul devime tot mai insuportabil, oamenii sunt disperați și au epuizat toate metodele și căile de atac. Apă Canal e surd la suferința noastră.
AGRESSIVE: Despre problemele extinse la nivel de oraș ce ne puteți semnala?
Marian Gubavu: Parcările – automobilul in zilele noastre nu mai este un lux, este o necesitate. Așadar, mai toți locuitorii au mașini dar nu au locuri de parcare. Sunt locuri în Ștefanesti,mai ales la intrarea dinspre Pitești unde avem.parcari pe așa zisele trotuare.
Și din punct de vedere al circulației rutiere, asfaltarea unor străzi este de mare folos. Principala variantă către Pitești in afara de D.N. este strada Coasta Câmpului. Aceasta se află intr-o stare de degradare majoră. Într-adevăr, există un proiect propus de către actuala administrație locală dar a fost respins de către Consiliul Local deoarece suma pentru reabilitarea drumului de la blocuri la intersecția Valea Mare a fost de 113 miliarde lei vechi, exorbitant chiar pentru „bogații” de la Ștefanesti.
Stațiile de maxi- taxi , pentru că nu sunt iluminate, au devenit W.C-uri publice.
AGRESSIVE: Despre satele Ștefanestiului, fiindcă aveți un oraș din multe sate ce credeți? Ce nevoi au oamenii?
Marian Gubavu: Cu toate ca majoritatea cetățenilor au suportat cheltuielile privind branșamentul la rețeaua de gaze, totuși sunt zone în localitate unde populația este defavorizată si trebuie ajutată in acest sens. Astfel, Goleștiul, un punct de atracție turistică și cu rezonanță istorică pretutindeni, rămâne în continuare cel mai defavorizat din acest punct de vedere si sper sa se rezolve această problemă, la fel și la Enculesti. Acești oameni trebuie mulțumiți și trebuie să li se acorde minimum de confort măcar pentru faptul că sunt urmașii unor oameni care au fost contemporani cu cei care au schimbat în bine istoria României și au menținut vii tradiții și peisaje pe care alții le-au pierdut.
AGRESSIVE: CL ȘTEFANESTI a fost în ultimii trei ani un câmp de bătălie pentru multe chestiuni arzătoare, ultima polemică este pe problema gunoiului. Cum vă pozitionați pe problema de salubritate?
Marian Gubavu: Din acest punct de vedere, cetățenii de la blocuri sunt cei care suportă și îndură toată mizeria si mirosurile puternice degajate de gunoiul adus la rampele de la blocuri.Pare incredibil să vezi chiar mașini de peste 50 de mii de euro care opresc la ghenele noastre să ducă saci menajeri imenși, ei locuind în vile care depășesc cu mult suta de mii de euro. Totuși, decât sa îl vedem aruncat pe câmp sau pe marginea drumurilor, mai bine să aducă gunoiul la aceste rampe, bogați sau săraci, însă consider că și Salubritate 2000 SA Pitești trebuie să își schimbe programul de colectare.
Trebuie urgent și camere de supraveghere!
AGRESSIVE: După 4 ani de mandat care credeți că sunt cele mai mari frustrări și supărări ale locuitorilor acumulate în ultimii 30 de ani fiindcă dintre toți, ei sunt cei mai vocali și pe rețelele de socializare și în stradă unde au ieșit, chiar și la ședințele CL ȘTEFANESTI?
Marian Gubavu: Înainte să fiu consilier și eu eram ca ei.Mereu un locuitor, un om care mai administra și blocuri în timpul liber care își exprima problemele. Și acum doi ani, deși eram consilier, am participat la mitinguri, am ajutat și i-am sprijinit pe cei în care ne-am pus speranțele dar mulți au dezamăgit. Nu pot vorbi în numele meu pentru că pe mine m-a trimis o comunitate în Consiliul Local. Democrația și liberatea de expresie, cred că s-au născut la Ștefănești, oamenii de la noi reacționează și asta e bine.

Problema funciară e marea piatră de moară din toate mandatele, dacă e să facem un clasament. Mulți oameni nici după 30 de ani nu și-au primit pământurile înapoi. E greu de stabilit un singur vinovat. Eu sunt unul dintre cei care nu a primit nimic deși rudele mele nu sunt nume sonore, nu au avut mari averi, au murit pe câmpurile de luptă, sunt pe toate monumentele din Ștefanesti, au muncit din greu să ne lase o casă batranească.

O altă problemă ar fi lipsa de profesionalism a unora dintre angajații din Primăria Ștefanesti foarte dezbătută în comunitate. Nepotismele și corupția nedovedită sunt de asemenea teme mereu supărătoare pentru locuitori.
AGRESSIVE: Mai sunteți la PAM? Ați trecut la ecologiști în urma fuziunii? Candidați pentru PNL?
Marian Gubavu: Până în luna mai sunt consilier PAM, nu am primit oficial vreo propunere.Nu m-am dus la PER fiindcă nu mi se pare convingătoare actuala formulă de conducere cu domnul Cristache nici la primărie și nici în altă parte.
Sunt cu orientări de dreapta, în 2016 am pierdut funcția de viceprimar pentru care am candidat fiindcă dreapta nu a fost unită și a votat strâmb.
Voi candida sigur, indiferent de formulă!

Articole similare