MondenPolitică

IOHANNIS ÎN ARGEȘ-MOMENTE VESELE ȘI TRISTE!

Președintele Klaus Iohannis s-a aflat azi în Argeș.S-au comemorat 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial.La mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel la Mausoleul de la Mateiaş a avut loc şi o slujbă religioasă în memoria celor 2300 de militari români, care în 1916 şi-au dat viaţa în încercarea de a opri armatele germane din drumul lor către sudul ţării.
Preşedintele a aprins o candelă şi a semnat în cartea mânăstirii.
Persoanele aflate la eveniment poartă în piept un bujor roşu, simbolul sângelui eroilor vărsat pentru patrie în diverse conflicte.

ISTORIA 

Mânăstirea Negru Vodă se află în oraşul Câmpulung-Muscel, în judeţul Argeş. Aceasta a fost ctitorită în anul 1215 de către Radu Negru Voievod. Apoi, a fost rezidită de Basarab I şi fiul său, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi reclădită de Matei Basarab, când devine şi mânăstire.
În 17 august 1916 premierul Ion I. C. Brătianu a semnat două tratate, unul politic şi unul militar, cu Anglia, Franţa, Rusia şi Italia. României i se promiteau teritoriile locuite de români în Imperiul Austro-Ungar, Transilvania până la Tisa, Banatul şi Bucovina. În schimb armata română trebuia să întărească aripa stângă a frontului rusesc, pe frontal austriac din Ardeal să fie susţinută în operaţiuni de ofensiva rusă şi de o alta armată aliată spre Salonic, iar în Dobrogea să primească ajutoare militare ruseşti.14457410 1195317107181906 8956578557358633794 n1
Zece zile mai târziu, în 27 august 1916, România declara război Austro-Ungariei şi trei armate române intrau în Transilvania trecând imediat la atac. Campania militară din 1916 a fost o nereuşită, germanii au ocupat Bucureştiul, la 6 decembrie, şi armata română s-a retras pe Siret. 

GAFELE

După ce-a dat iama și printre profesoarele din Câmpulung(am găsit și niște poze grăitoare în acest sens), președintele Klaus Iohannis a mers și mai departe cu vizita lui în Argeș.14459044 1696197160706635 837904401 n1

Odată ajuns la monumentul de la Mateiaș, din Valea Mare Pravăț, acesta a fost sfătuit încă o dată greșit de către consilierii săi. Cum să te oprești la Mateiaș, când toată lumea știe că cel mai cunoscut loc din zona respectivă, care are și tradiție, este “La Meserie”?! Cum intri în localitate și întrebi unde poți îmbuca ceva, toată lumea îți îndreaptă pașii spre locul cu pricina: “Cum ajungeți la monument, mai urcați puțin și faceți prima la stânga”. Locul a devenit celebru după ce patronul a adus în arealul respectiv câteva exemplare de căpri…. câteva exemplare de căprioare! Credem că la fel li s-a spus și lor, dar au văzut lume adunată la monument, că se sărbătorea un eveniment istoric legat de faptul că România a intrat în luptă în Primul Război Mondial în urmă cu 100 de ani, s-au rușinat și-au rămas pe loc. Monumentul era doar punct de reper, dom’le, ce naiba, nu ne mai înțelegem?! Lăsând la o parte primirea organizată de către autoritățile Argeșului, ruptă parcă din pelicula lui Cristian Mungiu, “Amintiri din Epoca de Aur”, ne-am distrat copios văzând locurile alese pentru vizitare: la liceu și la mănăstire. Dacă-l duceați la “Iepurașul”, singurul obiectiv turistic real al Orașului Câmpulung, vă rămânea sigur recunoscător!

Articole similare