Politică

Consilieri care au încercat să schimbe ”lumea” în 2021

Un consilier local sau județean e o picătură într-un ocean. Majoritățile se fac la masa negocierilor, primarii hotărăsc ce se votează iar o mână ridicată nu schimbă prea multe. Există și cazuri unde un vot face diferența cum există și consilieri care în ciuda opoziției nu se predau și încearcă să polarizeze comunitatea și opinia publică în jurul unei idei.

În 2021 am remarcat câțiva consilieri care au avut activitate și vrem să îi prezentăm cititorilor ca model de bune practici, într-o ordine aleatorie.

La Topoloveni, un oraș care are un singur primar de la Revoluție iar ideea de opoziție e doar o fantasmă, o tânără dinamică, isteață, mamă a două fetițe și chiar președinte interimar al Partidului Ecologist Argeș devine o voce puternică. Ana Maria Panescu, fiindcă așa se numește doamna consilier, a avut mai multe inițiative, proiecte și indiferent de șicanele sau hărțuirile colegilor numeroși din C.L. rămâne pe poziție.

La Merișani, o comună mică dar cu multe orgolii, un tânăr consilier de la USR semnalează abuzuri făcute de primar,aratî cu degetul spre excedentul bugetar,a lipsei gazelor, propune proiecte, face gesturi caritabile pe banii lui sau cu ajutorul prietenilor prin școli și grădinițe și reușește să aibă mai multă notorietate decât însuși primarul. Alexandru Viorel Filip este deja la al doilea mandat, data trecută fiind desemnat cel mai tânăr consilier din Argeș.

Ion Șerban de la Curtea de Argeș este un consilier cu multe mandate în spate, recunoscut ca făcând o opoziție serioasă primarilor din Orașul Regal. În acest mandat însă misiunea e mai dificilă fiindcă din prietenie cu Ion Mînzână a ajuns și el în familia PSD, neiubit și nedorit. Asta nu l-a împiedicat să semnaleze anumite derapaje, să facă demersuri prin care sute de milioane rezultate din facturi umflate pe reparații inexistente la Centrul de Cultură„George Topârceanu” să se înapoieze, să îl interpeleze pe ministrul de la Transporturi pentru Gara Regală sau să arate cu degetul spre colegii care aranjează concursuri. Politic e foarte activ, distribuie toate mesajele conducerii, face aprecieri, nu se ferește de camerele tv și are mult caracter-nu s-a dus niciodată să se plângă președintelui pentru nicio mizerie, nici să își pârască colegii mai tineri și fără minte.

Ana Stan a devenit probabil cel mai discutat și disputat nume de consilier local din Argeș în 2021. Femeia vine cu o notorietate greu de egalat în Pitești dobândită ca notar și candidat la parlamentare iar ca și consilier în urma neînțelegerilor cu PNL Argeș care i-a dorit capul, multă cerneală a curs și multe patimi s-au stârnit. Dar cum în viață contează faptele, Ana Stan a rezistat consilier fără sprijin politic, luna decembrie venind și cu un nou președinte la PNL Argeș- Alina Gorghiu care a declarat că vrea să o cunoască și să revină asupra deciziei. Aceasta este o poveste despre opoziția care uneori se face cu propriul partid.

Liviu Iana-consilier județean PNL e un nume la care puțini se așteptau să performeze și în politică într-un Consiliu Județean Argeș unde PSD are majoritate. El a reușit însă la sfârșit de an să dea toate planurile unora sau altora peste cap și să arate că întotdeauna sacul vine la moară și Mahomed vine la munte, nu invers. Ajutat și de colegii David Emilian, Dorin Bărbuceanu și Alexandru Ștefan din Comisia de Cultură, s-a reușit performanța istorică de a da un vot negativ pentru desființarea Centrului Culltural Județean și topirea unui brand istoric-Doina Argeșului într-o instituție mai mică. Tot Liviu Iana a susținut necesitatea reînființării măcar a unui departament de cercetare și promovare a tradițiilor și folclorului autentic, vechea instituție fiind desființată de către ex-președintele CJ Argeș în 2017 iar Argeșul rămânând singurul județ fără un astfel de organism care comunica cu Ministerul Culturii, UNESCO sau alte instituții de gen, scoatea cărți și publicații de specialitate, contribuia la întocmirea unor dosare valoroase cultural și istoric.

De ce a reușit Liviu Iana pe lângă acestea să devină și manager la Casa de Cultură din Câmpulung în domnia Elenei Lasconi, fără a avea pretenții de mare intelectual sau arta diplomației? Simplu! Într-o lume de kitsch-uri, cu muzică populară sovietizată, costume populare mutilate, el e autentic și patriot. Chiar dacă voia să fie altceva, vine dintr-o zonă unde cântecele sunt nealterate, se mai practică și colindul în ceată și cântecele la fereastră iar din lumea celor fără dor, cei doi monștri sacri ai Argeșului și României care l-au ajutat în carieră ( Marioara Murărescu și Gavril Prunoiu) îl veghează să facă bine.

Articole similare