Politică

15 Martie- Zi de doliu pentru neamul românesc, sărbătoare în Parlamentul României

În 15 martie 1848, în Pesta și în Buda izbucnea Revoluția Maghiară. Acest eveniment a influențat profund și istoria românilor din Transilvania, care au fost nevoiți să lupte cu revoluționarii maghiari, care duceau o politică naționalistă și care refuzau să recunoască drepturile naționale ale românilor, croaților, sârbilor sau slovacilor. Parlamentul Ungariei a votat “unirea” cu Ardealul. Era semnalul dat unor crime de o amploare și de o sălbăticie nemaiîntâlnite împotriva românilor. Pentru România, aceasta zi ar trebui declarata zi de doliu national pentru zecile de mii de nevinovați care au fost uciși cu brutalitate, în cadrul unor adevărate campanii de crime împotriva umanității. 

Când Nicolae Balcescu a încercat în anul 1848 să negocieze cu Lajos Kossuth și situația românilor ardeleni, acesta a fost răspunsul scris al “revoluționarului maghiar”:’’Libertatea voastră este spânzurătoarea, drepturile voastre de egalitate, înseamnă ca popoarele care împart teritoriile cu Ungurii, vor trebui să fie absorbite de elementul maghiar’’ 

Lajos Kossuth

În ziua de 15 martie 1848 poporul român s-a confruntat cu uciderea de către trupele maghiare a peste 40 de mii de români, devastarea și incendierea a peste 300 de sate românești, arderea completă a 71 de biserici ortodoxe și greco-catolice, jefuirea a 715 de biserici ortodoxe și greco-catolice.

Cu toate acestea coaliția majoritară a decis să suspende activitatea în plen a celor două Camere ale Parlamentului pentru ziua de 15 martie 2021, având ca motiv ziua națională a Ungariei. Parlamentul României a decis, în legislatura anterioară 2016-2020, respingerea inițiativei UDMR ca ziua națională a Ungariei să fie declarată drept sărbătoare a comunității maghiare din România.

În loc de alte comentarii, adaug o fotografie. Un simbol al Ardealului salvat și adus de peste munți de cel mai mare politician al tuturor timpurilor.”Oare nu știți că biserica din lemn a lui Horea am transportat-o la Florica să am neîncetat înaintea ochilor imaginea concretă a suferințelor fraților noștri de peste munți?” Ion I.C.Brătianu

Bisericuța de la Albac

Articole similare