Personalități

UITE CINE A FOST CEA MAI FRUMOASĂ DOMNIȚĂ PE CARE AU AVUT-O ROMÂNII!

Există femei în istoria românilor care au creat prin frumusețea și farmecul lor conflicte armate,polemici și vărsare de sânge.Dar cine a fost cea mai disputată domniță româncă?Ruxandra, fiica lui Neagoe Basarab, a fost maritata cu doi domni ai Tarii Romanesti, Radu de la Afumati si Radu Paisie. „Se pare ca Neagoe i-o fagaduise lui Ștefanita Voda, din Moldova, numai ca, atunci cind a ajuns la virsta casatoriei, Neagoe murise, iar protectorul Ruxandrei l-a preferat pe Radu de la Afumati, voievodul de peste munti gest care n-a ramas fara urmări, pentru că Ștefanită a incercat sa-si rascumpere paguba. Razbunarea lui a insemnat o navala in Tara Romaneasca, infructuoasa, repetata fara rezultat. Până la urma, după câte ne spune istoria, s-a multumit cu Stana, sora ei cea mică, despre care cronicile spun ca l-ar fi otravit, apasata fiind de dorinta unei razbunari, caci ea fusese data in schimbul alteia, ca sa-l multumeasca pe vajnicul moldovean”spune istoricul Horia Mazilu.

 Caz unic în istoria românilor, o domniţă „frumoasă şi înţeleaptă” a creat o situaţie în care „amândoi domnii români de atunci începură, ca în poveştile cu fata de împărat, război pentru dânsa” (Nicolae Iorga). Conflictul s-a încheiat printr-o înţelegere, domnul Moldovei acceptă căsătoria cu cealaltă fiică a lui Neagoe, Domniţa Stana, iar Radu predă boierii fugiţi din Moldova lui Ştefăniţă (martie 1526). Această căsătorie l-a îndepărtat pe domn şi de foştii săi aliaţi, Drăculeştii, care au pus la cale un complot, finalizat cu asasinarea lui.

Radu de la Afumați este ucis pe 2 ianuarie 1529 în biserica de pe dealul Cetatuii, sub ochii ingroziți ai preotului, aceeasi zi in care este ucis si fiul sau Vlad.

Chipul Ruxandrei,cu ie probabil sub veșmintele domnești și bijuterii de mare valoare, a fost reprodus în tabloul votiv din Biserica episcopală de la Curtea de Argeş. Din 1541 a devenit soţia lui Radu Paisie, iar după moartea acestuia, s-a retras în Transilvania.

Articole similare