Personalități

Cauza morții celui mai cunoscut argeșean în timpul pandemiei din 1830

Pandemia din 1830-1831 rămâne unul dintre cele mai negre momente din istoria civilă a românilor, zeci de mii de oameni fiind seceraţi de molimă. Există zeci de documente și despre dimensiunea dezastrului dar și despre măsurile luate de autorități la Câineni, unde încă de atunci erau puși în izolare cei care doreau să pătrundă în Țara Românescă dar și acte de corupție a unor funcționari care au pus în pericol sănătatea și au făcut să dispară sate întregi de pe Valea Topologului.

Dar cine a fost primul român, argeșean bogat celebru și umblat care a murit din holeră? Dinicu Golescu!

Cum boala nu alege și virusul nu ține cont de nivelul intelectual și economic, unul dintre primele cazuri de holeră a fost cel al luminatului și influentului boier argeșean. Se pare că tocmai aceste lucruri l-au dus la pieire, în acea vreme el având nevoie să fie în relații cordiale cu ”muscalii” și anturajul lui Pavel Kiseleff,  guvernatorul Principatelor Române, căruia îi ceruse cu un an înainte permisiunea pentru tipărirea ziarului -Curierul românesc, și chiar îl primise, cu avertismentul „de a nu supăra niciodată religia, morala și buna cuviință”, Dinicu era nelipsit din saloanele lor. Făcea petreceri cu mese întinse și țiganii lăutari de pe moșia lui, mic”trafic de influență” pentru a-și proteja anumite transpoturi la vămi și multe acte subversive în folosul patrioților români, cu multă diplomație și bani prin care mai corupea oficialii timpului. Printre oamenii cu care a intrat în contact se pare că au existat ruși cu această boală care făcea ravagii în Imperiul Țarist iar la noi era doar în formă incipientă.

Epitaful scris de Ion Heliade la moartea lui Dinicu (Constantin) Golescu, publicat în Curierul românesc din 9 octombrie 1830, consemnează: „Te înalți, pieri dintre noi, dar pomenirea ta nu va pieri, scrisurile tale vor sta de față și aici, și înaintea judecății cei înfricoșate! numele tău va fi drag învățăturii și celor ce se adapă de dânsa.”

Articole similare