Monden

VRĂJI DE IUBIRE,SUPERSTIȚII ȘI MULTĂ PRECAUȚIE ÎN LUNA LUI MARTIE

Martisorul, incepea sa fie purtat, dupa unele traditii, nu la 1 martie, ci la aparitia pe cer a Lunii Noi(exact cum este acum) in timpul lunii martie.Șnurul reprezenta „funia anului” care impletea zilele celor doua anotimpuri de baza, iarna si vara.
Mărţişorul este considerat un protector împotriva blestemelor şi a gândurilor rele, iar cei care îl poartă la mână

vor avea noroc tot restul anului, vor fi sănătoşi şi curaţi.
Oamenii îşi aleg Baba, o zi care le arată cum va fi viaţa lor în acel an, luminată, bogată, norocoasă sau posomorâtă. Superstiţia spune că dacă vremea va fi rea în Zilele Babelor, Baba Dochia îşi scutură cojoacele. Potrivit tradiţiei, dacă în luna Martie va bate vântul, luna Mai va fi frumoasă sau dacă va cânta cucul în Martie anul va fi bogat, iar dacă va cădea roua după Paşte va ploua.
Se mai spune în popor că luna Martie este benefică ritualurilor de magie. Acum se fac cele mai puternice descântece, iar şarpele prins în luna martie este descântător şi fermecător.
Urmează pe 9 Martie obiceiul Mucenicilor. Atunci se dau de pomană câte 40 de colaci, iar bărbaţii cinstesc 40 de pahare. Sunt şi supertiţii legate de această zi: ziua de 9 Martie mai este numită şi Ziua Şarpelui sau Dragostitele ce semnifică practicarea vrăjitoriei. Superstiţia spune că cine lucrează în această zi va zace 40 de zile. Legat tot de această sărbătoare se mai spune că planta numită „iarba mare „face minuni, femeile de la sate afumă cu ea curtea, casa şi copiii pentru a fi feriţi de necazuri tot anul. Abia după trecerea zilelor Babei Dochia începe cu adevărat primăvara.
Durata purtarii martisorului varia in functie de zona etnografica: pana la Macinici (9 martie), Armindeni (1 mai), Florii sau pana la infloritul pomilor fructiferi, a vitei de vie, a macesilor, a trandafirilor.

Articole similare

Recomandat
Close