Monden

Șefule, de ziua ta!

Persoanele născute pe 15 octombrie au pretenţia de supremaţie în orice sferă în care activează, fie că este vorba de familie, cercul social sau societate în general.Nu întâmplător, astăzi este ziua de naștere a președintelui tuturor argesenilor-Ion Minzana.

Iubit de unii, criticat de alții, vehement peste măsură cu lucrurile și valorile în care crede, a atras des atenţia prin faptul că a spus deschis ceea ce gândește, chiar cu multă francheţe încă din anii 90. Povestea președintelui CJ Argeș este o frumoasa pildă despre ambiție, depășirea unor clișee dar și niște repere sau detalii care fac diferența.

Fiindcă s-a născut la Tătărăști,în sudul Argeșului sau mai bine zis în prima comună din Teleorman, deși în ultimul secol și jumătate, împărțirea teritorială a cunoscut multe schimbări, vibrează mai profund la pâinea în țest decât la bulzul de la Rucăr, când e secetă așa cum era mereu prin părțile sale, gândurile se îndreptau spre Dumnezeu, credință care i-a rămas până azi și oricâți cai frumoși vede prin târguri sau cai putere au mașinile pe care le conduce sau cu care este condus, prima emoție dobândită în copilărie, va rămâne mereu cea când va vedea o droagă la care e înhămat de cele mai multe ori un măgar încăpățânat.

Fiindcă a copilărit la Pitești în preajma unor mari fotbaliști gen Dobrin, iubește cu pasiune alb-violeții argesenei iar copiii săi, când au învățat să vorbească, au spus prima oară ”F.C. Argeș”, indiferent de pretențiile mamelor. Dacă mănâncă F.C. Argeș bătaie, pune urgent pe Facebook ”Hoții de arbitri” și mai pune și ceasul să sune noaptea să mai facă două postări despre subiect.

Chiar dacă îl lasă pe Bughiu șef la cultură sau pe alții să creadă că sunt cineva în cultură, știe precis cum trebuie să cânți, să dansezi sau cum trebuie să arate o balerină fiindcă în studenție făcea parte dintr-un astfel de grup unde împreună cu colegii dădea spectacole alături de alte trupe sonore ale momentului, Grupul Song sau Divertis iar colegele sale de la A.S.E. arătau cum au început să arate balerinele de la Davila de când a venit Beatrice Rancea. Clipurile se găsesc pe Youtube dar nu le pun să nu le folosiți…altfel!

Nici la folclor nu stă rău și chiar dacă trebuie să îndure zeci de cântece populare și prolecultiste de la Doina Argeșului sau alte entități din cauza funcției, omul în privat ascultă muzică lăutărescă veche, rapsozi autentici sau folk.Îi plac petrecerile la nebunie, cu prieteni, cu sau fără lăutari doar că nu s-a despărțit prea mult de apucăturile din Imperiul Otoman și nu acceptă femei în astfel de ocazii. În afară de Simona Bucura care mai încape din joi în Paști datorită funcției, nu vrea nici cadâne, nici modele, nici neveste. Are dreptate, multe sunt de o moralitate și un nivel greu de suportat chiar și pentru un tip de gașcă.

Fiindcă a trăit o vreme în Harghita, conform repartiției, primul partid care l-a inspirat și i-a purtat noroc trimițandu-l de 3 ori în Parlamentul României a fost PRM. Multă vreme, când s-a apucat de politică, nu cunoștea decât două culori în viață: alb și negru. Nivelul interlocutorilor săi în vremea PRM era Corneliu Vadim Tudor, scriitorul Ungheanu, mulți intelectuali și în cel mai rău caz Irina Loghin sau Ion Dolănescu, foști colegi de parlament.

Acum a descoperit curcubeul după ce o mică perioadă a băut și cafea amară fiind șeful de la Paza CJ Argeș sau pierzând alegerile în 2015 iar ca președinte PSD Argeș cunoaște și se confruntă zilnic cu persoane, personaje și situații care de care mai colorate. Unii îl mai duc de nas, la alții mai închide un ochi de dragul voturilor sau a unei păci temporare dar probabil că de la înălțimea experienței și a anilor pe care îi împlinește azi, are tabloul de culori perfect conturat.

Unde se duc banii lui de președinte? În mare parte pe artă. Este unul din cei mai importanți colecționari de timbre, cărți poștale, ziare vechi, manuscrise sau fotografii de peste un secol iar cei care cumpără de la licitații îl cunosc și îl invidiază.Cel mai frumos gest însă pentru mine, cea care scrie aceste rânduri,l-a făcut în ziua în care a achiziționat un ziar franțuzesc din 1927, unde pe 4 pagini este descrisă înmormântare lui Ionel Bratianu și sunt prezentate zeci de fotografii. Frumos! Sunt pesediști dar mai ales sunt români patrioți și argeseni mândrii de cel mai important argeșean și român care a făcut vreodată politică.În politică are onoare și își ține toate promisiunile electorale și cine este cu el este întotdeauna( chiar și atunci când pe mulți nu îi ajută „vocea și talentul „), nu se teme de concurență sau puciuri, simte tinerii cu potențial în politică și încearcă să îi ajute deși e greu cu dinozaurii. Profesional lumea spune că a devenit un manager care deleagă atribuțiile echipei sale și nu acceptă escaladarea ierarhiilor.

În încheiere, vă prezentăm niște mesaje de felicitare sosite pe adresa redacției cu prilejul zilei sale de naștere:

~Sunt Bughiu pe cultură, Trăiți, Vin din Prefectură! Eu sunt specialist in toate/ in spagat, folclor, macate!/ Am program cu dedicatii!/ sa traiasca acum toti fratii!daca vreti ma urc pe masa, fac spagatul,/ Vă dau clasă!hai, noroc si sanatate, cultura este in toate, sa traiasca dom” Manzana, ca are cea mai buna mană!” Adrian Dumitru Bughiu-vicepreș. CJ Argeș

”Sunt Marius de la padure/ codrii verzi, fragute, mure/ astazi specialist in poduri/ sau pe strazi, unde sunt noduri/ la multi ani sefului meu/ sa mai dea si el un leu/ sa mai asfaltam ceva/ ca altfel iese belea… Sa ne traiti cat puteti”Marius Nicolaescu- vicepreședintele CJ Argeș

”Șăfule, de ziua ta, noi am asfalta ceva, Dar avem un singur dor/ in buget nu e un chior! Te-am ruga, daca ai putea, sa ne dai mata ceva/te iubim, te respectam, trabucuri iti cumparam /insa nu uita de noi ca suntem plini de nevoi.La mulți aaani!” Primarii din Argeș

„Va pandim, stim tot ce faceti, haideti, nu va mai prefaceti, da si mata un contract/ ca sa ne purtam cu tact! Cu drag, Presa!”

„Eu sunt sefa la cultura, in Arges pe batatura/ Am fi vrut sa iti doinim, dar nu vrem sa chinuim/ Ca oricum ne desfiintezi/ ne arunci ca pe titirezi/ in curte la tanti Leana/Ce o face pe Cosanzeana!” Araxy Negoșanu

„Mă uit pe cer și văd o stea/Nelule, e ziua ta/Te iubesc de simt că mor/Când mă ții pe coridor/Ești simpatic, ai mustață/Când te văd prind chef de viață/Mirosul tău de trabuc/Mă face să fiu uituc/Da-l încolo de buget/Hai mai bine la un chef” Marius Cristian Puiu- administrator

„Eu sunt Felix de la teatru/ ca mine nu mai e altu’/ sunt scolit in Europa / sunt sufleor, eu nu bat toba/ Va urez doar cele bune/ promit sa va scot in lume/ cu piese tari si balet/ ca suntem plini de talent! Felix Goldbach de la Davila”

„La multi ani, don presedinte! Sunt Lorena, tineti minte? V-am votat mereu cu drag, chiar daca-ati ramas in prag! M-am retras de la cultura, v-am lasat sa dati o tura/ sa ajungeti locul intai / cu Doina Argesului/ daca ramaneam mai mult/ Bascovul era un scut/ acum, sunteti pe cai mari, la cultura e un rai!Sunt parai, dar nu-i talent, este zero management!” Lorena Toma

„Noi suntem #REZIST/ te mbolnavim de colecist/iar astăzi de ziua ta/îți urăm rămâi așa/Ne-ai bătut de ne-ai julit/ Rămâi bine, fericit!” USR Argeș

Articole similare