Monden

Piloții români de la Monaco Grand Prix

Duminica, la Monte Carlo, se va desfasura cea de a 68-a editie a Marelui Premiu de Formula 1. Antrenamentele şi cursa vor putea fi urmărite pe  Digi Sport, vineri, sâmbătă şi duminică. Cine nu e pe terasă la Cafe de Paris sau în balconul celebrului hotel cu același nume, nu e monden și nici bogat, mai ales că rușii nu mai vin. Românii sunt acolo, se știu ei care, chiar și argeșenii discreți cu lovele și-au rezervat din timp.Ce păcat însă că nu avem piloți ca pe vremuri!

La prima editie a Grand Prix-ului, desfăşurată pe 14 aprilie 1929, s-a aliniat la start şi un pilot de origine română. Acesta se numea Georges Bouriano şi era stabilit, de ceva vreme, în Belgia.

George Bouriano terminase în 1928 al doilea Marele Premiu al Spaniei. Totuşi cursa de la Monaco, din 1929, a rămas momentul său de glorie.

Româno-belgianul a pilotat un Bugatti 35C, cu motor supraalimentat, de 1.991 centimetri cubi si 120 de cai putere.

Bouriano l-a urmat la distanţa de un minut, 17 secunde şi 80 de sutimi. Pentru locul doi obtinut, Bouriano a primit 30.000 de franci.

Un alt nume sinonim cu istoria sporturilor motorizate de la Monte Carlo este cel al lui Petre Cristea. Acesta a obtinut în 1936 prima victorie pentru Ford in Raliul Monte Carlo.

Editia din acest an a cursei de la Monaco este programata duminica de la ora 16:00. Favoritul este tânărul monegasc-Leclerc de la Ferrari.

Articole similare

Recomandat
Close