Măscăriciul de Bughiu a umilit Argeșul și valorile sale
În week-end, am asistat la un spectacol grotesc unde Argeșul a fost îngropat în kitsch și penibil. Duoamna Elena Iagăr a organizat o conferință națională “Patrimoniul cultural imaterial – noi provocări de receptare și diseminare a culturii tradiționale”. Organizatori au fost Consiliul Judeţean Argeş prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, în parteneriat cu Universitatea Constantin Brâncoveanu Pitești.
La eveniment au participat reputați profesori și specialiști din țară, în frunte cu Gabriela Rusu Păsărin care are o mare responsabiliate în fața românilor, dată de Ministerul Culturii fiind președinte la Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (CNSPCI) care este organismul științific de specialitate, fără personalitate juridică, cu rol de coordonare a activităților de protejare și promovare a patrimoniului cultural imaterial.
Ghinion! Reputata specialistă a fost așezată în prezidiu lângă Adrian Bughiu, șeful Argeșului la cultură( nu știu cine a vrut să râdă de noi 4 ani), care purta o ie fabricată într-un sat din China. Doamna Păsărin și Ministrul Culturii sunt cei care se ocupă și de dosarul cămășii cu altiță în UNESCO iar Argeșul și Muscelul au alocate pagini întregi pe acest subiect. Măcar dacă se dădea două scaune mai încolo, măcar de dădea o fugă Iustin Dejeanu până la Muzeul Golești să îi împrumute o ie și măscăriciului de Bughiu, nu din slugărnicie, de rușine, să salveze onoarea Argeșului.
Nici Iagar nu a vrut să îți împrumute cămașă autentică așa cum făcea cu Valeca sau Cătălin Mitralieră de frică să nu te duci la primul colț să îți iei shaorma cu de toate și să o pătezi cu maioneză.
În sală, zeci de oameni priveau spre individ cu scârbă și uimire, oameni simpli în costume, specialiști sau meșteri populari care lucrează și câte un an la o astfel de ie și când se duc la târguri sunt huiduiți de cei care vând cămăși de 100 de ron ca ale lui.
Unii lideri consideră că trebuie să încurajeze acest ,, comert paralel” cu falsuri sau copii., să ne facă de râs la evenimente doar pentru că în pixul lor stau banii. Cand vorbim despre ii romanesti si straie traditionale avem: portul autentic, straiele stilizate pe la fabrici de gen, brodate la masina si produse confecționate în sate din China. Cred ca avem obligatia sa oprim ,, canibalizarea,, iei romanesti iar conferința trebuia să aibă acest scop.
Bughiu a insistat și a doua zi, prezent la Sărbătoarea Narciselor de la Negrași a luat o altă cămașă penibilă cu trei muște cusute la mașină făcându-și poze în mijlocul câmpului. Câteva ore mai târziu, la Parada Portului Popular de la Mioveni, a schimbat ia, să ii zicem așa, era ceva mai bine doar că el nu înțelege că atunci când te naști cu fața asta, dată și de educația din școli, sau mai bine zis, lipsa ei, întotdeauna vei rămâne ridicol.
Ia zi, măi, Bughiule, cine e perversul în treba asta? Eu că scriu de tine adevărul și plâng pentru simbolurile Argeșului sau colaboratorii și directorii tăi care nu te-au îmbrăcat cu forța, angajații Ministerului Culturii care și-au trimis între ei pozele și te dădeau la rele practici. Nu realizezi că te-au adus în târg ca pe vită, nu să te vândă ci să te facă de râs!?
P.S. Ministrul Culturii îți știe ”ia” neagră, te-a văzut cu ea și în 2019 la același eveniment.