IONI CELEBRI DIN GRĂDINA ARGEȘULUI
Astăzi,întreaga suflare ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ioan Botezătorul,”cel mai mare născut dintre femei”.Cei mai mulți români au ca nume Ioana,Ionel,Ioan iar în vechime Ivan,după Sfântul Nicolae putem spune că Argeșul stă sub protecția Sfântului Ioan,foarte mulți argeșeni importanți care au schimbat istoria numindu-se așa.
Ivan sau Ioan Norocea,cel mai
influent logofăt al Piteștilor a slujit pentru 7 domnitori în toate cele trei provincii românești,a stat la baza planului unirii înfăptuite de Mihai Viteazu și prin căsătoria uneia dintre fiice,Zamfira, a ajuns să fie strămoșul Prințului Charles.
Ion și Ionel Brătianu sunt alte două nume importante în istoria României,unul a adus independența,celălalt Marea Unire.Cei doi rămân un model de a face politică,strategie,diplomație.
Țărănistul de la Dobrești,mort în închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat,marele Ion Mihalache este de asemenea un argeșean simbol.Este fondatorul Partidului Țărănist,a fost ministru,soldat distins cu ordinul Mihai Viteazu.
Contestat sau iubit,în funcție de cum evoluează vremea și vremurile,mareșalul Ion Antonescu din Pitești reprezintă un punct de reper în istoria României.Chiar dacă a murit împușcat,meritele și capacitățile militare și intelectuale de excepție rămân de necontestat,ca și cea mai luminoasă amintire cu el:”Români,vă ordon să treceți Prutul!”iar la comanda lui 12 divizii românești au eliberat teritoriile românești ocupate de Armata Roșie.
Ultimul,dar nu cel din urmă,Ionică Dinu,minunatul nostru lăutar plecat de la Pitești la București,căsătorit cu fata lui Angheluș Dinicu,a fost o mare personalitate în lumea cântecului,la 1889 și 1900 reprezentând România la EXpoziția Universală de la Paris,taraful condus de el care a cântat pentru prima oară ”LIA,CIOCÂRLIA”,devenit ulterior imnul pavilionului României.La toate acestea adăugăm faptul că a fost tatăl celui mai mare violonist al secolului XX,Grigoraș Dinicu.