Monden

DACĂ VREI SĂ AI COPII ȘI SĂ TE MĂRIȚI,ÎNCHINĂ-TE AZI LA MUCENIȚA FILOTEEA DE LA CURTEA DE ARGEȘ

De mai bine de 600 de ani, la 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte cu mare evlavie pe Sfânta Muceniță Filofteia, ale cărei moaște se odihnesc în Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș. Ocrotitoarea copiilor, a tinerelor, și îndeosebi a fetelor care vor să se căsătorească, Sfânta Filofteia a fost martirizată de tatăl său şi a primit coroana muceniciei la vârsta de 12 ani. Numele Muceniţei Filofteia se traduce ca fiind „Iubitoarea de Dumnezeu”.
Unele documente istorice menţionează că Sfintele Moaşte ale Muceniţei Filofteia au fost aduse în Ţara Românească după anul 1393, când

ţaratul bulgar de la Târnovo a fost ocupat de turci. Moaştele au rămas la Curtea de Argeş până în anul 1893. Atunci, datorită stării de degradare a bisericii, moaştele au fost mutate, pe rând, în bisericile „Sfântul Gheorghe” şi „Adormirea Maicii Domnului” – Olari, din aceeaşi localitate. Odată cu izbucnirea primului război mondial, racla cu moaştele Muceniței a fost adusă în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti, iar după terminarea războiului, racla a fost mutată din nou în Biserica Mănăstirii Curtea de Argeş, lăcaşul ales de Muceniţă. În zilele noastre, moaștele Muceniței se odihnesc în Paraclisul acestui venerat lăcaş de cult, zidit de domnitorul Neagoe Basarab şi sfinţit în anul 1886.
Nu este bine să lucrezi de ziua Sintei Filofteia. Se spune că oamenii credincioși respectă această zi pentru a fi feriți de boli și necazuri. Bătrânii cred că viile sunt protejate de mană, dacă nu se muncește azi.

Se mai spune că femeile care nu puteau să rămână gravide se rugau cu ardoare sfintei pentru a rămâne însărcinate.

Se mai spune că în această zi este bine să nu folosești obiecte ascuțite în gospodărie și să faci pomeni celor săraci, mai ales copiilor, dacă vrei să îți meargă bine.

Articole similare

Recomandat
Close