Monden

Cine este Regina Angliei care a înrudit familia celui mai influent argeșean cu cea britanică

  Născută dintr-un tată de origine germană şi maghiară, dar mai ales cu origini românești neprețuite, Prinţul Francisc de Teck, şi o mamă britanică, Prinţesa Mary Adelaide de Cambridge. Victoria Mary de Teck, alintată May, a făcut senzaţie, în anul 1886, când a fost prezentată oficial la curtea regală.

Prințesa May, viitoarea regină alături de mama și frații ei

 Prinţul Albert Victor, Duce de Clarence şi Avondale, fiul cel mare al Prinţului de Wales şi al doilea în succesiunea la tron, după tatăl său nu a vrut-o de nevastă dar Regina Victoria considera această pereche una potrivită și probabil la insistenţele bunicii sale, Albert a avut ochi şi pentru May, luând-o prin surprindere cu o cerere în căsătorie, în decembrie 1891. Mary avea 24 de ani când i-a spus „Da” moştenitorului tronului britanic, iar nunta celor doi a fost stabilită pentru luna februarie din anul 1892. În ianuarie 1892, prinţul a căzut victimă pandemiei de gripă care făcea ravagii în lume, în acea perioadă și moare subit iar după o vreme, în mai 1893, Mary de Teck era cerută în căsătorie de Prinţul George, următorul în linia de succesiune la tron, după ce fusese refuzat de o altă Maria, nimeni alta decât viitoarea regină a României şi accepta. În 1910 devine regină având parte de un mariaj lung şi fericit.

Regele Edward al VII-lea și Regina Mary

Când Edward, fiul ei cel mai mare a devenit rege după ce George V a murit, ea a îndeplinit rolul de mamă regină. Când Edward al VIII-lea a renunțat la tron, Mary nu a putut accepta că acesta își neglija obligațiile regale pentru a da curs sentimentelor sale, căsătoria cu Walli Simpson. Regina a refuzat să o mai întâlnească pe amanta fiului ei, atât în public, cât și în privat și, deși ținea în continuare foarte mult la Eduard.

Regina Mary și viitoarea Regina Elisabeta

A urmat fratele său mai mic Albert care a purtat coroana ca regele George al VI-lea. Maria din Teck a murit la 85 de ani, cu puțin timp înainte de încoronarea reginei Elisabeta a II-a.

Tabloul votiv de la Beiuș

Considerat unul dintre cei mai mari oameni politici ai timpului său, Petru Racz, de fapt Rațiu înainte să treacă în Transilvania, s-a înrudit cu logofătul muntean Ivan Norocea de Pitești și Szaszsebes (Sebeș, jud. Alba) prin căsătoria cu fiica acestuia, Zamfira – sora Velicăi, marea iubire a voievodului Mihai Viteazul. Ivan Norocea slujise pentru 9 domnitori, era cel mai influent și informat om, l-a ajutat pe Mihai Viteazul să facă unirea asta după ce el mai reușise asta prin nunta Velicăi, fiica sa, cu nepotul lui Petru Șchiopul, dar mariajul a durat puțin, mirele fiind asasinat.

Alături de Petru, care a murit în bătălia de la Șelimbăr, Zamfira Racz a ctitorit Biserica din Teiuș în secolul XVI. Zamfira este cea care a dus sângele Basarabilor munteni în șirul de relații la capătul căruia se găsește azi Prințul Charles. La opt generații după Zamfira, în 1812 se năștea Claudine Rhedey, descendenta mai multor familii nobiliare transilvănene., una dintre cele mai frumoase femei ale acelor timpuri.

Contesa Claudine Rhedey- strămoașa Prințului Charles

Ducele Alexander de Wurttenberg a cunoscut-o pe Claudine Rhedey la un bal vienez pe când frumoasa contesă era încă foarte tânără iar ulterior s-au câsătorit   chiar dacă a fost considerată o căsătorie morganatică, în care contesa şi copiii săi nu puteau să pretindă nici titlurile nobiliare şi nici moştenirea familiei regale a lui Alexander.

Prințul Charles alături de președintele României, Klaus Iohannis

Fiul celor doi, prinţul Francisc de Teck, a luat-o de soţie pe principesa Mary Adelaide de Cambridge. Fiica prinţului Francis de Teck, Mary de Teck, a devenit regina Marii Britanii şi Irlandei prin căsătoria cu regele George al V-lea (1910-1936). Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este astfel stră-stră-strănepoata Claudiney Rhedey. Fiul reginei, prinţul Charles, este foarte ataşat de locurile natale ale contesei.

Articole similare