Monden

A murit Toto Cutugno

Acum câteva minute, toate televiziunile din Italia au anunțat cu tristețe moartea legendarului Toto Cutugno, un artist iubit în toată lumea.
Biografia lui Toto Cutugno este tradusă în peste 55 de limbi, lucru care ne îndreptățește să îl considerăm unul dintre cei mai mari muzicieni ai Italiei și, de ce nu, ai lumii.


Compozitorul și cântărețul italian Toto Cutugno s-a născut în 1943, pe data de 7 iulie, în micul orășel Fosdinovo din Toscana, fiind botezat Salvatore. Tatăl viitorului compozitor era marinar și știa să cânte la tubă, prin urmare, fiului său i-a transmis dragostea pentru muzică și mare.
Este compozitorul a peste 400 de melodii, multe din acestea devenite hituri, şi a înregistrat peste 100 de milioane de discuri vândute în întreaga lume şi încasări substanţiale. Este câştigătorul marelui premiu al Festivalului de la Sanremo, cu superhitul „Solo noi” – un festival la care a participat de nu mai puţin de 15 ori ca interpret, şi cu un număr total de 29 de compoziţii, în 40 de ani, 1970 – 2010 – și este singurul solist italian care a câștigat marele premiu al concursului Eurovision în secolul trecut, în anul 1990.

Albumul său „L’italiano” a fost cel mai vândut disc italian timp de cinci ani, în perioada 1981 – 1986, iar compoziţia sa  „Africa” (L’ete indien) a înregistrat, de-a lungul vremii, nu mai puţin de 350 de variante în întrega lume.

Articole similare