CulturăFără categorie

Limbile rusă și ucraineană seamănă?

Toate limbile slave, inclusiv ucraineană și rusă, au fost la început dialecte. Au fost formați din limba proto-slavă care a existat aproximativ între secolele V-IX.

În prezent, există peste 20 de limbi slave. În mod tradițional, acestea sunt împărțite în trei subgrupe:slava de est (rusă, belarusă și ucraineană),slava de vest (cum ar fi poloneză, cehă sau slovacă),slavă de sud (cum ar fi slovenă, croată, macedoneană sau bulgară). Cu toate acestea, lingviștii moderni admit că această divizare este mai mult geografică (și politică) decât faptică.

De asemenea, deoarece ucraineana, rusa și belarusa folosesc alfabetul chirilic, acestea tind să fie percepute ca un singur grup, deși acest alfabet este folosit și de bulgari, macedoneni și sârbi. Cu toate acestea, de fapt, în unele aspecte, ucraineana este mai asemănătoare cu slovaca sau poloneza (din grupul de vest) decât cu limba rusă.

Oricum, există multe asemănări între limbile ucrainene și rusă, deoarece cele două națiuni au fost legate politic și geografic timp de secole.

Deci, evident, două limbi de aceeași origine au multe asemănări. Mai mult decât atât, Ucraina este o țară bilingvă, cu ucraineană și rusă drept două limbi utilizate pe scară largă. Însă un număr foarte mic de ruși vorbesc ucraineană.

Articole similare