Cultură

UNDE A DISPĂRUT ACTRIȚA DIN FILMUL ”CIULEANDRA”

După ce a dispărut brusc din lumina reflectoarelor din România, Anca Nicola Szonyi-frumoasa protagonistă a filmului Ciuleandra s-a mutat în Franța. De la începutul anilor ’90, ea formează o familie cu Jean-Pierre Thomas, un politician francez implicat în mai multe scandaluri politico-financiare pe vremea când era trezorierul partidului Au împreună o fată- Dianne-Emanuelle.
În Franța, Anca Nicola s-a ocupat de artă în cea mai mare parte a timpului, dar a realizat și numeroase reclame TV și a apărut în reviste de renume. Are aceeași putere de seducție ca în urmă cu douăzeci de ani, este o prezență extrem de apreciată la evenimentele mondene și se implică activ în acțiuni de caritate.anca szonya c3fdc
Puțină lume știe că Anca Nicola, cunoscută și ca Anca Szonyi și Anca S. Thomas, este sora unei alte actrițe care a făcut furori în țara noastră. este vorba despre Julieta Szonyi, nimeni alta decât cea care a jucat-o magistral pe Adnana în filmul „Toate pânzele sus”.
In 2017, în cadrul Bookfest, a avut loc lansarea albumului „Ştefan Szönyi”, publicat de Editura Institutului Cultural Român în condiţii grafice excepţionale,o inițiativă a celor două actrițe care au vrut să își omagieze tatăl,mare artist plastic.
Ştefan Szönyi (1913-1967) a debutat la Timişoara sub influenţa curentului Die Neue Sachlichkeit, ulterior afirmându-se, în virtutea convingerilor sale din epocă, ca adept al realismului socialist. Care ar fi fost evoluţia sa artistică după deschiderea şi liberalizarea ideilor de la finele anilorʼ60, dacă nu ar fi dispărut la 53 de ani, în plină maturitate creatoare ? Este una dintre întrebările la care a încearcat să răspundă criticul de artă Ruxandra Dreptu, autoarea textului monografic în lucrarea coordonată de Anca Szönyi Thomas.

Articole similare