Cultură

SUS CU DÂNSA

Patriotismul a fost dintotdeauna un sentiment caracteristic al lui Mihai Eminescu, după cum reiese din biografiile creionate de George Călinescu sau de fostul său coleg de şcoală Theodor Ştefanelli. A riscat tot pentru acest simţământ şi mai ales nu a tăcut niciodată când venea vorba de poporul român.

Era un naționalist înrăit și saluta pe toată lumea cu sintagma „Trăiască naţia!”. Era renumit pentru asta, așa că unii prietenii i-o luau înainte, spunându-i ei „Trăiască naţia !”. Eminescu avea răspuns și pentru aceștia. „Sus cu dânsa!”, le replica el. Apropiaţii poetului au transmis urmașilor că Eminescu avea şi un tic verbal: folosea extrem de des expresia „pur şi simplu”. În ceea ce privește înjurăturile, avea una preferată: „Tu-i neamul nevoii!”.
Eminescu nu era răzvrătit, aşa cum le place multora să creadă. Era un individ plăcut în societatea. El se răzvrătea în poezie şi publicistică. Rareori ridica tonul, prefera să asculte pentru a înţelege cât mai bine discuţia decât să îşi dea cu părerea. Nu se putea, însă, abţine când era vorba de politicieni. Îi ura, mai ales pe parveniţi

Articole similare