SEMNIFICAȚIA MÂNCĂRURILOR PASCALE
De sărbători este bine să știți ce mâncați și care e semnificația fiecărui element culinar devenit o tradiție ortodoxă sau culinară.Mai mult,e bine în noaptea Învierii Domnului să sfințiți toate bucatele la biserică.
Pasca reprezintă acea pâine binecuvântată care ne aduce aminte de mana din pustie. Poporul evreu, prin puterea lui Dumnezeu, merge 40 de ani prin pustiu, fără resurse. Şi Dumnezeu le aducea de mâncare mană, adică pâine, prepeliţe, apă, tot ce le trebuia. Acea pâine ne aduce aminte de grija lui Dumnezeu faţă de noi.
Cozonacul este o pâine îndulcită, care reprezintă bucuria sărbătorii, arată părintele: Această bucurie a sărbătorii, chiar şi alimentară, este binecuvântată de Dumnezeu. Însăşi Dumnezeu foloseşte ca simbol pentru unirea sa cu noi în împărăţie termenul de nuntă. Ori este cunoscut că la nunţi sunt cele mai înbelşugate mese.
De Paşte, oul este roşu pentru că viaţa este şi jertă. Omul jertfeşte viaţa pentru Hristos, aşa cum Hristos s-a jertfit pentru noi. Roşul vine de la culoarea sângelui lui Hristos, care curge pe cruce pentru noi.
Mielul era prefigurat în Vechiul Testament şi era mâncat de evreii. Sărbătoarea pascală era instituită în cinstea ieşirii poporului evreu din Egipt. Un miel era pregătit, iar oamenii trebuiau să-l mănânce din picioare. Asta reprezenta ieşirea lumii din păcat prin jerta lui Hristos