Cultură

MUZICĂ DIN VREMEA LUI DIMITRIE CANTEMIR LA PITEȘTI! AFLĂ UNDE

Consiliul Județean Argeș prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești organizează, în perioada 17 – 18 octombrie 2019, cea de a X-a ediție a Festivalului-Concurs Internațional de Muzică Tradițională Veche ”Sus pe Argeș la Izvoare”.
Concursul se adresează tinerilor cu vârste între 16 și 35 de ani din Școlile Populare de Arte şi Meserii din România, precum și din instituțiile similare din Republica Moldova, evenimentul având ca scop descoperirea și încurajarea talentelor muzicale.
Prima seară a Festivalului este rezervată concursului, care începe la ora 18.00, se desfășoară pe două secțiuni: Interpretare vocală și Interpretare instrumentală.
Spectacolul va fi prezentat de actrița Luiza Stoica, din corpul de experți al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, împreună cu interpretul de muzică populară George Mărgineanu, el însuși absolvent al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești și câștigător al Trofeului Festivalului Sus pe Argeș la izvoare în 2015.
Acompaniamentul va fi realizat de către Orchestra Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești, dirijor violonistul Cătălin Iancu, doctor în muzică. La țambal, Cătălin Iancu Jr.. La vioară, Nicolae Oprea, Victor Buștean, Cornel Țițirigă și Onel Sergiu. La contrabas Ionel Feraru, la acordeon – Petrișor Mihalcea, Ionel Pascu, la clarinet Viorel Predoiu, iar la nai, maestrul Vasile Răducu. De asemenea, vor face parte din orchestră și colegi invitați de la Școlile Populară de Arte din Focșani și Cluj și de la Liceul de Muzică George Enescu din București.
Juriul este format din personalități de renume ale muzicii și folclorului românesc.
Președintele juriului: Conferențiar Universitar Doctor Abilitat, Gabriela Rusu-Păsărin – realizator la Societatea Română de Radiodifuziune; Elena Sima – etnolog, interpret de muzică populară, profesor și expert în cadrul Școlii Populare de Arte Pitești; Felix Goldbach, Lector Universitar Doctor la Universitatea Valahia din Târgoviște, Prof. Dr. Camelia Vodă, de la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, prof. Marius Moldovan, Școala Populară de Arte Tudor Jarda din Cluj-Napoca. Seara de joi va fi completată de un recital susținut de Ansamblul Vatră de Dor al Școlii Populare de Arte ”Tudor Jarda” Cluj-Napoca.

Festivalul – Concurs Internațional de Muzică Tradițională Veche ”Sus pe Argeș la izvoare” își desemnează câștigătorii în cadrul Galei laureaților de vineri seara, de la ora 18.00.ant pann 46676
Spectacolul de gală va fi deschis de Ansamblul cameral de muzică tradițională veche ”Anton Pann”, primul și singurul ansamblu grup profesionist din România care și-a ales ca misiune să redescopere frumusețea muzicii vechi românești. De altfel este singura formație românească ce a înregistrat în premieră mondială toate compozițiile principelui Dimitrie Cantemir cu paternitate certă. Ansamblul Anton Pann a luat ființă în 2004 și a atras tineri muzicieni, absolvenți ai Universității Naționale de Muzică, uniți de pasiunea lor de a aduce la lumină valori culturale muzicale din secolele XIV și XIX.
Autenticitatea muzicii lor se bazează pe folosirea instrumentelor tradiționale, pentru un sound ce redă cât mai fidel emoția epocii, cât și pe o amplă cercetare în urma cărora au fost descoperite documente vechi și manuscrise, aflate în custodia unor biblioteci din țară sau în arhivele unor mănăstiri și biserici din România. Ansamblul Anton Pann aduce pe scenă muzica așa cum era cântată în urmă cu secole la curțile boierești și în conacele domnești, interpretând piese ale unor compozitori valoroși din vechime precum Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Mitropolitul Veniamin, Costache, Ioan Căianu.

Componenţa grupului:
Constantin Răileanu – voce, percuţie, kanun, coordonator, compozitor
Sabin Penea – vioară
Alexandru Stoica – oud (lăută cu gât scurt)
Andrei Niţescu – violoncel
Ştefan Aurel Ştefan – voce, santoor, ţambal
Issam Garfi – flaut/bansouri/ney
Leonidas Palaskas – maestru de sunet.

Festivalul-Concurs Internațional de Interpretare Vocală și Instrumentală „Sus pe Argeș la Izvoare”, aflat, iată, la a X-a ediție, s-a bucurat de-a lungul anilor de o largă participare a publicului argeșean, la ultimele două ediție fiind în sală 800 de spectatori în fiecare seară., dar şi de o largă participare din partea tinerilor artişti care s-au înscris la concurs. De aceea, în cadrul Galei, înainte de anunţarea laureaţilor din acest an, este invitat să susţină un scurt recital câştigătorul Trofeului Sus pe Argeş la izvoare, Florin Costan din judeţul Suceava. Şi pentru a-i încuraja şi pe cei mai tineri artiști din Argeș, îi avem invitați în spectacol și pe câștigătorii concursului ”Mugurii folclorului argeșean din acest an – Anastasia Gropan din Stoenesti și Marian Șchiopu din Poiana Lacului.
Sunt invitați pe scenă, de asemenea, Țiterașii de la Galeș, cursanți ai Secției externe de Țiteră a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, coordonată de meșterul popular Tică Vasile și Inimoșii dansatori ai Ansamblului Murgulețul de la Popești.
Spectacolul de Gală se încheie cu un dialog al instrumentelor, protagoniști fiind îndrăgitul interpret Gelu Voicu, acompaniat de Aurel Lăutarul, Cătălin Iancu Jr. la țambal, Nicolae Oprea, Victor Buștean, Cornel Țițirigă și Onel Sergiu la vioară, Ionel Feraru la contrabas, Petrișor Mihalcea și Ionel Pascu la acordeon, Viorel Predoiu la clarinet, iar la nai, maestrul Vasile Răducu.
Sperăm ca publicul să fie din nou alături de noi, mai ales că ediția din acest an, este una aniversară. Intrarea este gratuită, pe bază de invitație. Invitațiile pot fi ridicate doar de la sediul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești.

Articole similare