Cultură

LA COSTEȘTI CU MIC,CU MARE, ÎN STRAIE DE SĂRBĂTOARE

Astăzi,orășelul drag tuturor sudiștilor este în mare vervă.

Costeștiul sărbătorește anticipat ZIUA ORAȘULUI.Azi noapte,nimeni nu dormea,s-au amplasat călușei,comedii,scenă,decoruri,vată pe băț și tot ce trebuie ca oamenii să se simtă bine și să fie veseli așa cum le e obiceiul.

Celor zece mii de locuitori le va cânta Hara,Mihai Constantinescu,Mariana Ionescu Căpitănescu,Petrică Mâțu Stoian dar și tinerii talentați ai orașului.
Primarul Ion Baicea,atât de iubit și votat, le-a pregătit multe surprize cetățenilor,cu toate acestea ne-a declarat că vrea să rămână o prezență discretă,să nu folosească sărbătoarea în interes personal(nici nu are nevoie n.red) sau electoral.
Prima atestare documentară a Costeştiului de Argeş a fost făcută în anul 1452, într-o danie a lui Vladislav, voievodul Ţării Româneşti (este vorba, probabil, de perioada celei de a doua domnii a lui Vladislav al II-lea, respectiv noiembrie 1448 – august 1456). Conform altor surse, citate şi în Planul Urbanistic General al oraşului Costeşti, elaborat în anul 2002, numele Costeşti apare în anul 1535, când voievodul Radu Paisia legiferează existenţa unor moşii pe aceste locuri, printre care şi cea din Costeşti.
Pe de altă parte, o atestare certă a satului Costeşti este reprezentată de documentul provenind din anul 1552 şi aflat în arhivele municipiului Piteşti. Anul corespunde perioadei primei domnii a lui Mircea Ciobanu (1545-1552).
Documentul a fost redactat sub forma unui rezumat al „unei hotărnicii” din care rezultă că localitatea Costeşti era un sat de moşneni (ţărani liberi), restrâns sub aspect demografic, ca mai toate satele din Câmpia Română, conducerea fiind asigurată de obştea sătească. Satul avea un preot, iar locuitorii practicau agricultura. Faptul că era vorba de un sat de moşneni, explică parţial de ce apare menţionat atât de rar în documentele epocii.
La 1 iunie 1968, prin decret oficial, localitatea Costești a fost declarată oraș de categoria a III-a. Actul de naștere al orașului Costești a fost dat la 8 iunie 1968 de către comitetul executiv al Consiliului Popular Orășenesc.

 

Articole similare