ISTORIA PAINII DE SPANIA DEVENITA CHEC IN ROMANIA
Istoria face ca inventatorul acesteia sa fie un bucatar italian din Genova, pe numele sau Giovan Battista Cabona, cunoscut drept Giobatta. Aceasta nu este insa singura reteta pentru care este cunoscut Giobatta, el a devenit faimos in toata Europa la jumatatea lui 1700 pentru inventivitatea sa si pentru retetele tot timpul noi pe care le propunea. O parte din succesul prajiturii in cauza se datoreaza Marchizului Domenico Pallavicini, care Ambasador fiind in Spania l-a ales ca …chef al ambasadei pe Giobatta care a ajuns la Madrid tocmai la jumatatea lui 1700 cu ocazia unui banchet foarte important unde pentru prima oara a fost prezentat oficial pandispan-ul.
Dupa acest banchet, delicatesa placuse atat de tare incat regalii spanioli au botezat-o “Paté Génoise” in onoarea orasului de bastina al bucatarului si al Ambasadorului Pallavicini.
Cu timpul din reteta originala a derivat o reteta mai simpla care a devenit faimoasa cu numele de Pan di Spagna insa diferenta intre cele doua prajituri este modalitatea de preparare si nicidecum ingredientele.In Sicilia,odata cu dominatia spaniolilor toate mamele si bunicutele au perfectat reteta iar apoi s-a raspandit in toata Europa.Si la noi acest desert este la indemana tuturor gospodinelor iar daca nu ne pricepem,dam o fuga la Atelierul de Prajituri unde gasim zilnic pandispan proaspat facut,cu oua de tara,lapte ecologic si multa daruire la doar 17 lei.