Cultură

EI DA, NOI NU?SIBIUL VA FI REGIUNE GASTRONOMICĂ EUROPEANĂ ÎN 2019

La o azvârlitură de băț,că nu putem spune la capătul autostrăzii care leagă Piteștiul de Sibiu,vecinii noștri de la Nord,ambițioși și dornici să promoveze produsele locale,gospodarii care le aduc în piețe la vânzare,și-au depus candidatura pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în 2019.Pe lângă curățenie și ordine,simfonia de mirosuri care te întâmpină când mergi în Piața Cibin te duce cu gândul la piețele din Sicilia sau Toscana.Zgomotoșii,veselii și rumenii în obraji precupeți nu te lasă până nu încerci cașcavalul,brânza de burduf,cârnații sau pastama lor de oaie.

Multe din produsele lor seamănă cu ale argeșenilor doar că sibienii au minți luminate în administrație și oameni care scriu proiecte europene de anvergură.În plus,promovarea turismului este prioritatea numărul 1 în Sibiu în timp ce Dan Manu a anunțat încă de la începutul mandatului că nu dorește să înființeze un astfel de departament,toate deplasările și așa zisele chestiuni turistice fiind lăsate în mâna Roxanei Stoenescu,micuța hoață de la Mozăceni ajunsă stăpână pe milioanele de euro ale Argeșului.Dacă mai luăm în considerare lipsa de anvergură și nesimțirea de la Pitești unde timp de 10 luni a fost angajată o doamnă care nu a trecut niciodată pe la serviciu la Centrul de Promovare Turistică și abia când și-a tăiat venele și a manifestat profunde probleme psihice,Cornel Ionică a eliberat-o din funcție,realizăm de ce vom rămâne niște provinciali amărâți.md 14391 f4881

Candidatura Sibiului pentru 2019 cuprinde municipiul de pe Cibin, dar și Mărginimea Sibiului, Țara Făgărașului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Ținutul Secașelor, fiecare regiune cu propria identitate etno-culturală. Astfel, spre deosebire de programul din 2007, care s-a concentrat pe oraș, cel din 2019 va fi unul extins la nivelul întregului județ. Alături de patrimoniul culinar românesc din Mărginime, moștenirea săsească, pregnantă încă în cea mai mare parte a județului, va fi și ea cu siguranță pusă în valoare.

13925089 1032274396891482 5223429517174005515 n1 ed1da

Candidatura Mărginimii s-a bazat pe produsele locale tradiționale, printre care brânzeturile de oaie și preparatele din carne de oaie, dar și pe Festivalul Brânzei și al Țuicii, din Rășinari, care a ajuns deja la a 13-a ediție. Pe lângă brânza de burduf de munte, alt produs local definitoriu este sloiul. „Este vorba de carne de oaie sărată, ținută în untură de oaie, pentru a se conserva. Ardelenii care știu cum e carnea de porc în untură la borcan, își pot imagina ce e sloiul, fiindcă e același lucru, dar cu carne și untură de oaie”, explică primarul din Rășinari, Bogdan Bucur pentru revista Sinteza.

Un alt lucru extraordinar este faptul că toate hotelurile de lux  vor să impună la micul dejun doar produse din Sibiu,restaurantele prin bucătarii lor,de asemenea vor introduce în meniu două trei feluri de mâncare specific Sibiului.În fotografia alăturată puteți observa cum un tânăr bucătar reinterpretează  rețeta tradițională a ciolanului cu fasole.14980608 1118931578225763 8343701979778068480 n1 997f6

Articole similare