Cultură

De unde vine expresia ”In vino veritas”

In vino veritas este un proverb latin, traducerea unei celebre vorbe a filozofului grec Zenobio, care înseamnă literal: „în vin este adevărul”. Adică referire clară la momentul în care ai tendința de a fi mai deschis și sincer.

Deși originea este greacă, a fost apoi preluată de mai multe ori de latinii iubitori de vin. Primul care a preluat în versiunea latină proverbul a fost Pliniu cel Bătrân, cu proverbul complet: „in vino veritas, in Aqua sanitas”, adică „în vin este adevăr, în apă este sănătate”.

Într-o bună sinteză, am putea spune că acest proverb arată puterea vinului de a dezvălui ceea ce gândesc oamenii cu adevărat; ideile, gândurile și opiniile sunt deja prezente în persoană, dar când bea vin, omul spune ceea ce gândește, susținând cu tărie ceea ce crede.

În general, se crede că în Grecia antică, persoanele care erau suspecte de unele infracțiuni erau îmbătate de autorități pentru a deveni mai „vorbărețe”, deoarece considerau că cei care nu consumau alcool nu spuneau adevărul.

Potrivit istoricului grec Herodot, dacă perșii luau o decizie sub influența licorii lui Bachus, a doua zi, cu mintea clară, decizia trebuia să fie reconsiderată. De asemenea, istoricul roman Tacitus a descris modul în care popoarele germanice beau întotdeauna în timp ce țineau consilii, deoarece credeau că nimeni nu poate minți eficient atunci când este beat.

Articole similare