Cultură

DE CE NE PLACE CEL MAI URÂT DINTRE PĂMÂNTENI…

De curând, personajul de care vom vorbi a încercat să aducă lumină în chiliile călugărilor, punând la produs o ….călugăriţă.Ne referim desigur la microhidrocentrala cu același nume. Acelaşi personaj a făcut greşeala să închidă cel mai bun restaurant unde se mânca cel mai bine şi mai ieftin de oriunde, în acest judeţ, Restaurantul Pelerinul.

Instituţia pe care o administrează, cu aprobarea ÎPS Calinic, are nişte minusuri la capitolul comunicare, din cauză că mereu alege purtători de cuvânt lipsiţi de charismă şi simţ al discursului -vezi Robert Nicolae,preot insipid,incolor.

 

Un alt minus ar fi acela că se aprind, totuşi, prea multe lumânări la Biserica Domnească, un monument de o importanţă istorică inestimabilă,adică atunci când se pictau renascentist acele fresce la Curtea de Argeș,în Italia Michelangelo nici nu se născuse. 
Tot el a demarat un trend al spectacolelor de bun gust în judeţ, demonstrând că şi amatorii pot organiza evenimente culturale la nivel profesionist mai de răsunet decât sărbătorile și festivalurile de zeci de mii de euro pe bani publici făcute de instituții de cultură importante(chipurile). Acelaşi personaj a demonstrat că se mai poate face sport într-o lume paralizată de lene şi apatie. Tot el a demonstrat că se pot face acte caritabile şi fără să-ţi arogi merite pentru acest lucru fiindcă,nu-i așa, pomana se face în liniște?! Tot el a lansat aplicaţia pentru rugăciune pe android.
De fiecare dată a înmulţit veniturile Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului mai ceva ca în pilda cu peştii. De felul lui, este un manager şi un gospodar care, orice şi oricâte bune ar face, nu culege decât hulă și controverse. Să fie de la faptul că nu suportă proştii şi ticăloşii, să fie de la faptul că-i simte imediat pe nemernici şi îi tratează ca atare? Că merge pe firul problemei și o despică în 16 până găsește vinovatul,că se poartă ca un protestant când e vorba de înmulțirea talanților și ca un catolic când e vorba de deschidere încercând să conserve și să întărească cel mai important simbol ortodox român-ARHIEPISCOPIA ARGEȘULUI?
Nu ştim. Ceea ce ştim este că, dacă ar fi un mirean de rând, om de afaceri sau om politic, ar apărea mereu la rubrica mea de “bine îmbrăcaţi”. Asta nu pentru că reverenda lui ar proveni de la DOLCE GABBANA(acest brand a început să facă și haine pentru femeile arabe iar pe viitor poate va face și vesminte preoțești), epitrahilul de la Gucci şi cădelniţa de la Chanel, ci pentru faptul că hainele lui sunt asortate cu grijă întotdeauna şi îi vin bine, excepție făcând pantofii. Dar există două explicații: nu poate să iasă din țară la shopping din cauza job-ului sau sunt obligați de fișa postului să poarte pantofi liturgici.
Dacă unii devin preoți rapid,după seminar sau facultate și nu au pasiunea slujitului, personajul despre care scriem s-a născut pentru ceremonialul acesta și așteptând atâția ani si-a promis sieși să fie cel mai bun.Probabil că două zile înainte de predică studiază pentru ca mai apoi să o scrie. Ca un actor, se întoarce cu fața către altar, apoi către public, sublinind momentul, vorbește cu o voce gravă pentru a impresiona auditoriul, cântă frumos părțile grave iar notele înalte le evită știind că sunetele îi sună spart.
Este invidiat pentru ceea ce este şi ce face și din cauza ,,instituției;, pentru care lucrează; instituție pe care, de două mii de ani, nu reușește nimeni să o reformeze,concedieze sau să-i bage pumnul în gură iar electoratul, în cazul nostru prozeliții, e mare, compact, ascultător,își donează banii și timpul de bună voie, autoritatea fiind întărită și de un tip cu barbă, atotputernic(așa cum l-a pictat Michelangelo)de care toată lumea ascultă și se numește Dumnezeu!
Şi ar mai fi una: omul de care vorbim are un şef şi mai isteţ ca el care-i acordă toată încrederea iar pe șeful lui nu-l schimbă nici Guvernul, nici electoratul la patru ani. Chestie care scoate din minți și politicienii de stânga, și pe cei de dreapta, care în față îî pupă mâna și în spate i-o mușcă până la os.
Din acest motiv, probabil, arhiepiscopul nostru îşi apără consilierul său bun la toate fiindcă știe că în spatele liniștii intelectualului care poate să scrie,să se roage pentru argeșenii de pretutindeni,să conducă bisericește Argeșul și Muscelul stă în cazul în care nu v-aţi dat seama de cine vorbim, consilierul pe probleme de multe feluri al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, Caliopie Cristian Ichim.

 

Articole similare