Cultură

Cum a inventat poporul român expresia ”a face capul calendar”

”A face capul calendar” este o expresie folosită atunci când cineva zăpăceşte o persoană cu o multitudine de informaţii. Expresia vine de la faptul că în secolele XVIII-XIX calendarele erau ca o mică enciclopedie deoarece conţineau tot felul de cifre, date astronomice, istorice sau biografice, care erau imposibil de memorat.

Tiparul a luat avânt, odată cu alfabetizarea populației și apariția unor noi invenții tehnice care facilitau imprimarea mai multor exemplare dintr-o scriere. Calendarele au fost printre primele texte tipărite care erau cumpărate în numeroase exemplare de către populație. 

Ca să-i atragă pe oameni, editorii   introduceau în calendare tabele astrologice, datele sărbătorilor religioase, târguri importante, prognoza meteo, sfaturi pentru fermieri privind însămânțările, proverbe, informații istorice sau geografice și multe altele.  Orice informație era plasată în calendare pentru a-i determina pe oameni să le cumpere. Calendarele deveniseră un fel de enciclopedii.  Putem considera calendarul cel mai vechi strămoș al ziarelor și revistelor.

Calendar Brașov

Într-un calendar păstrat la Brașov din anul 1733, găsim zeci de informații. Iată pe lângă sărbătorile menționate ce era scris meteorologic și astrologic pentru luna decembrie: ”Dechemvrie: întâi ploae sau zăpadă, la 2 bine pănă la 8, liniște, 10-11 cald, 16 vânt friguros, 17 nor cu soare, 20-21 cald, apoi mestecat, 28 bine, 29 zăpadă și vânt de la apus. Sfârșitu planitei Saturnus.”

Să nu mai zicem că puțini oameni reușeau să citească bine iar astfel de calendare păreau chiar înfricoșătoare fiindcă aveau 365 de file toate pline de informații, cum se prezintă de exemplu acest „Calendar pentru Bucovina pe anul 1848, de la nașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, carele este An bisect de 366 de zile. Alcătuit de Samoil Andrievici Paroh la Ceahor. Cernăuți. La Ioan Ekhart, Tipograf în Bucovina.”

O expresie la fel de cunoscută, cu origini comune, este „a se uita ca mâța-n calendar”, cu sensul de „a privi la ceva fără a pricepe nimic”. Căci mulți, fie pentru că nu știau să citească, fie pentru că nu prea-i ducea capul, se uitau în calendar ca… o pisică, fără să înțeleagă.

Articole similare