CEL MAI DEȘTEPT ARGEȘEAN DIN LUME TRĂIEȘTE PE UN DEAL
Cel mai deștept argeșean pe care Sfântul Nicolae l-a adus ca un cadou muntenilor de la Cicănești,Argeș în 6 decembrie 1950,după o viață fantastică trăită de la Tokyo în America,a ales să locuiască pe un deal,nu oricare,Dealul Olarilor de la Curtea de Argeș,lângă bijuteria ortodoxă-Biserica Olarilor,.alături de soția sa Ana și câteodată de nepoții care își petrec vacanțele la Argeș.
Scoate lunar cea mai frumoasă revistă de cultură,CURTEA DE LA ARGEȘ,iar în perioada în care a coordonat Cercul Iubitorilor de Cultură,orașul a prins viață iar mari intelectuali veneau de la sute de kilometrii să-i fie alături la evenimentele pe care le organiza.
Academicianul Gheorghe Păun,căci despre domnia sa e vorba, a avut o contribuţie majoră la introducerea şi organizarea jocului de GO in România, fiind totodată şi primul Preşedinte al Federaţiei Române de GO. Pe lângă numeroasele cărţi de specialitate, majoritatea publicate la edituri internaţionale şi unele traduse in japoneză, chineză sau rusă, Gheorghe Păun a scris literatură, eseistică şi lucrări despre jocurile logice. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este membru al Academiei Române, al Academiei Europei, al Academiei Internaţionale de Chimie Matematica, Doctor Honoris Causa al Universităţii Sileziene din Opava, Cehia şi al Universităţii din Piteşti.
A obținut doctoratul în matematică la Universitatea București, în anul 1977, cu lucrarea „Stimularea unor procese economice prin mijloacele teoriei limbajului”, având drept coordonator pe matematicianul român Solomon Marcus.
A fost cercetător la Universitatea din București, iar din 1990 lucrează, ca cercetător I, la Institutul de Matematică al Academiei Române . Din 2003 până în ianuarie 2013 a lucrat și la Universitatea din Sevilla.
A ținut conferințe la peste 100 de universități și a avut numeroase invitații la conferințe internaționale
Principalele sale domenii de cercetare sunt teoria limbajelor formale și aplicațiile sale, lingvistică computațională, calcul bazat pe ADN și calcul celular/membranar. Autor extrem de prolific și complex, a publicat peste 500 de articole științifice și peste 90 de cărți: 11 cărți de matematică și informatică, 49 de volume colective editate, 5 cărți de popularizare a științei, 10 cărți despre jocuri logice, 17 cărți de literatură (SF, romane, memorii și poezie.
Academicianul Gheorghe Păun se bucură de o excepțională vizibilitate și recunoaștere internațională, opera sa având peste 12.000 de citări.. Este inclus de Thompson Institute for Scientific Information, ISI, în categoria „highly cited researcher”.
Își dorește o societate fără partid,, e vremea „societãții informaționale”, digitalizate, nu mai e nevoie de intermediari, tot poporul se aflã „în agora”, fiecare suntem la distanța unui buton/ecran, a unui click, de fiecare. SFP înseamnã pur și simplu democrație fãrã partide, alegeri (pe categorii-profesii,asociații),spune domnul academician.