CulturăȘtefănești

CEA MAI MARE PARADĂ DE COSTUME POPULARE DIN ȚARĂ LA MIOVENI

Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești a ales să organizeze în ziua de 12 mai finala pentru Concursul Interjudeţean de Dans Popular Tradiţional unde vor participa ansambluri din tot județul  și din țară.În aceași zi, are loc și celebra paradă a costumelor populare pe care Elena Iagăr a inițiat-o  în 2016,înainte să fie director de instituție când prima ediție a acestui eveniment identitar al Argeșului fost găzduită de Schitul Florica din Ștefănești, cu binecuvântarea IPS Calinic.

Sărbătorită în a doua duminică din luna mai, Ziua Naţională a Portului a fost instituită printr-o lege publicată pe 13 mai 2015, în Monitorul Oficial.
Argeșul și Muscelul se pot lăuda cu cele mai frumoase costume din România devenite simbol regal de la Regina Elisabeta încoace. Tainele meşteşugului se învaţă şi astăzi de la femeile satului şi se transmit din generaţie în generaţie.

În timpul lucrului, femeile spuneau o rugăciune pentru a comunica cu divinitatea: „Cămara Ta Mântuitorule, o văd împodobită. Şi îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează-mi haina – taina sufletului meu! Si mă mântuieşte, Mântuitorul meu”.18485445 1654678977879952 803159047929094881 n1 60fee

Evenimentul va avea loc ca și anul trecut la Mioveni, locul de întâlnire pentru paradă este Lidl iar ora-16.30.Sunt așteptați toți argeșenii care au o ie,o fotă, un brâu sau o maramă care poate spune lumii o poveste.Și-au anunțat prezența o mie de oameni(elevi,primari,deputați,artiști) iar după etalarea costumelor se va desfășura un spectacol de înaltă ținută.

Articole similare