CE ÎNĂLȚIME AVEA, CE MÂNCA ȘI CUM ARĂTA ÎN REALITATE SFÂNTUL NICOLAE
Cel mai iubit sfânt al tuturor timpurilor, cel mai iubit personaj în rândul copiilor rămâne Sfântul Nicolae. Mulți îl știu de la biserică, alții, când vor miracole citesc acatistul său, zeci de mii de biserici au hramul său și multe orașe sau țări îl socotesc protector. În icoane e înfățișat cu o carte în mână iar micuții primesc un băț sau bani în șosete și pantofi, în funcție de cumințenie.
Oamenii de știință au reconstruit chipul marelui Sfânt Nicolae, după moaștele sale. Pe baza cercetărilor arheologice, anatomice și antropologice, cercetatorii rusi au descris imaginea reală a Sfântului Ierarh Nicolae: talia, tenul și chiar caracteristicile faciale. De asemenea, acestia au definit bolile de care Sfantul Nicolae suferise.
Studiul antropologic al relicvelor demonstrează ca marele Sfânt IIerarh nu a mâncat carne, ci doar mancaruri vegetale. Inaltimea sfântului era de 1.67 m.
Cercetatorii rusi s-au folosit de tehnologii informatice moderne, in recrearea feței sfantului Nicolae (foto). Pentru efectuarea acestui studiu, a fost nevoie de deschiderea mormântului Sfântului Nicolae din Bari.
Evaluarea expertizei a fost realizata de catre profesorul Luigi Martino. Fața sfântului a fost reconstruita dupa craniu. Profesorul a tras, de asemenea, mai multe concluzii despre bolile de care suferise Sfantul Nicolae: Articulatiile Sfantului Nicolae sunt deteriorate. Coloana vertebrala și oasele de la piept demonstrează tortura de care Sfantul Ierarh Nicolae a avut parte în închisoare. Examinarea radiologica a craniului a demonstrat o usoara modificare interna craniana, profesorul Martino considerand ca aceasta ar fi fost cauzata de mai mulți ani de frig și umezeală petrecuti in inchisoare (sfântul a petrecut în închisoare aproape doi ani), mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
Profesorul Luigi Martino a concluzionat, pe baza studiului sfintelor moaste ale Sfantului Nicolae, ca reprezentarile din icoane corespund pe deplin aspectului exterior al persoanei ingropate in acest mormant,
„Dupa construcția craniului și schelet, Sfântul Nicolae aparținea tipului mediteranean caucazian, cu o statura medie și un ten inchis. Acesta avea o frunte înaltă, un nas acvilin, pometi si o bărbie proeminente, o osatura de duritate medie”.