Cultură

Atena Serbiei-Capitala Culturală Europeană în 2022

Orașul Novi Sad, capitala Voivodinei, este unul dintre puținele orașe din afara Uniunii Europene care de astăzi este Capitala Culturală Europeană.

După amânarea din 2021 în 2022, din cauza pandemiei cu coronavirus, este singura Capitală Europeană a Culturii care a fost mutată pentru un an, în timp ce celelalte orașe au fost mutate cu 2 ani, astfel că Atena sârbă, cum i se mai spune, se află acum în ultima fază de pregătire.

Peste 1700 de artiști europeni și mondiali din peste 45 de țări, vor spune povestea Atenei sârbe printr-un vizor al valorilor europene comune, dar și provocările pe care le întâmpină. Narațiunea programului proiectului „Novi Sad 2022” provine din sloganul „4 noi poduri”, care reprezintă ideea de a construi noi poduri de cooperare și schimb între artiști și organizații din Novi Sad și Serbia cu scena culturală europeană.

Podurile și istoria oraşului Novi Sad sunt strâns legate între ele. În cadrul proiectului, punțile vor fi folosite pentru a conecta oameni, programe și locuri care sunt o parte crucială pentru a avea un impact pozitiv asupra identității culturale a orașului. Patru poduri de programe („Dragoste”, „Speranță”, „Libertate” și „Curcubeu”) reprezintă opt arcade diferite ale programului în cadrul proiectului („Doček”, „A doua Europă”, „Migrații”, „Fortăreața Păcii”, „ Viitorul Europei”, „Eroine”, „Marea Dunării” și „Caleidoscopul culturii”).

Calea apei poate apropia două capitale europene ale culturii; Timișoara și Novi Sad. Dunărea este fluviul pe malurile căruia se află oraşul Novi Sad iar din Timişoara pornind de pe Bega se poate sau se va putea ajunge la Novi Sad.

Între Timișoara și Novi Sad sunt doar 150 de km, astfel încât cei interesați se vor putea deplasa cu ușurință pentru a asista la evenimente, între cele două orașe fiind doar două ore distanță pe cale rutieră.

Articole similare