Astăzi e ziua când suntem condamnați să ne fie dor
Spre deosebire de alte nații, noi am considerat întotdeauna că dragostea noastră e mai mare decât a altora iar când am plecat în alte țări și am încercat să traducem cuvântul DOR, ne-am dat seama că e intraductibil iar cuvintele altor limbi nu pot exprima ce simte românul căruia îi e dor. Când ți-e dor ești și melancolic, trist și îndrăgostit. Psihologii zic rece și științific că dorul apare atunci când îți lipsește o situație de viață din trecut. Tot ei sfătuiesc oamenii cărora le e dor de o persoană, de un loc sau de țara lor să își țină mintea ocupată cu lucruri banale pentru ca dorul să nu pună stăpânire pe ea.
Azi e Ziua Dorului așa că vă oferim câteva citate ale unor uriași ai literaturii pentru ca dumneavoastră să vi le însușiți sau să le trimiteți persoanei de care vă e dor.
”Dacă nu știi să recunoști iarba după verde și apa după sete, atunci nu-i va fi nimănui dor de tine”- Nicita Stănescu
”Ce faci la ora când mi-e dor de tine?
Iubirea mea, orgoliul meu e frânt,
te gust pe nesimțite și mi-e bine”Adrian Păunescu
”Iubirea care nu distruge nu-i iubire;
Cum jarul în căldură se preface,
Cel ars de dor uită de nopţi, de zile,
Şi dorul în durere se desface…”Omar Khayyam, Rubaiate
”Mă roade dorul de casă. Voi găsi eu drumul potrivit spre ea. Mă agăţ de un cocostârc, care se întoarce la primăvară, şi mă opresc drept în bătătura casei”- Ciprian Porumbescu, marele compozitor, a scris asta pe vremea când se afla la Viena.
Și Tudor Mușatescu, argeșeanul nostru, sfătuia cititorii ”Când ţi-e dor de cineva, să nu închizi ochii. O să-ţi fie şi mai dor.” Lucian Blaga spune: ”Dorul este un organ de cunoaștere a infinitului.”
Grigore Vieru are o frumoasă poezie despre dorul de mamă: ”Măicuţo, tu: vecie,/Nemuritoare carte/De dor şi omenie/Şi cântec fără moarte!/Mi-e dor de vorba-ţi caldă,/Mi-e dor de tine, mamă.”
Și încheiem cu ambasadorul sufletului românului pretutindeni și o poezie pe care o știm cu toții”Mai am un singur dor/În liniștea serii/Să mă lăsați să mor/La marginea mării;”-Mihai Eminescu