Cultură

A început noul an evreiesc

Rosh Hashana 2021 / רֹאשׁ הַשָּׁנָה 5782Rosh Hashana (Anul Nou Evreiesc) pentru Anul Evreiesc 5782 începe la apusul soarelui Luni, 6 septembrie 2021 și se termină la căderea nopții Miercuri, 8 septembrie 2021.Rosh Hashanah (ebraic: ראש השנה ), (literalmente „capul anului”), este Anul Nou evreiesc. Este prima dintre Înaltele Sărbători sau Yamim Noraim („Zilele de Awe”), sărbătorite cu zece zile înainte de Yom Kippur. Rosh Hashanah este observat în primele două zile ale Tishrei, a șaptea lună a calendarului ebraic. Este descris în Tora ca יום תרועה (Yom Teru’ah, o zi a sunetului [Shofar]).Rosh Hashana (în ebraică, literar capul, începutul anului) este Anul nou evreiesc, începutul unui nou an potrivit cu calendarul ebraic. Cade în prima zi a lunii Tishrei, care este prima lună a calendarului evreiesc modern și prima din cele 10 zile ale penitenței numite Yamim Norayim, care culminează cu Ziua Ispășirii, Yom Kipur. După tradiție, ar fi aniversarea creării celor dintâi oameni, Adam și Eva. În Torá i se mai spune și Yom Hatruá, ziua sunării (la origine – din trâmbițe, în zilele noastre asociată adesea cu cornul Shofarului). Sărbătoarea durează două zile.

În sinagogile din întreaga lume, evreii se roagă pentru un An Nou fericit, plin de fapte bune. „Da, veți fi înregistrat și semnat pentru un an bun și fericit!”, Își spun reciproc.La întoarcerea acasă din sinagogi, evreii pronunță Kiddush peste un pahar de vin, apoi se spală pe mâini și pronunță o binecuvântare pe pâine, prima felie a cărei, potrivit tradiției, au scufundat în sare pe tot parcursul anului în amintirea amărăciunii persecuției și a suferinței oamenilor lor. În vacanța Rosh Hashanah, pâinea (challah) este înmuiată în miere, astfel încât tot anul următor să fie la fel de dulce.

Ce are o familie evreiască ortodoxă mereu pe masa de Anul Nou și ce înseamnă?Pâine. Pâinea rotundă cu stafide acționează ca pâine în această zi. Cercul simbolizează anotimpurile ciclice, cursul vieții. Stafidele din challah îi conferă o dulceață specială.

Mere. Acestea înseamnă copacii Fructelor Creatorului – fiecare felie de mere dulce înmuiată după ce Chala s-a scufundat în miere, spunând: „Binecuvântat ești tu, Doamne, conducătorul lumii, creatorul fructelor pomilor. Fie ca Anul Nou să fie bine și dulce pentru noi. ”

Articole similare