Argeșul frumosPersonalități

Vestitoarea primăverii (BABA 4) – Naza Suher Irimia

Babele vestesc venirea primăverii, se spune că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna, începe să-și dea jos cele 9 cojoace, iarna lăsând loc primăverii să vină. Este o tradiție pur românească, iar fiecare își alege o zi să vadă cum îi este anul.

Revista noastră vă prezintă în perioada 1- 9 martie câte o femeie de succes, cunoscută în domeniul în care activează și care, pe lângă provocarea de a poza altfel decât așa cum ne-a obișnuit în viața cotidiană, va însufleți o clădire uitată sau despre care contemporanii nu știu prea multe.

Astăzi vă prezentăm istoria unui spital, singurul făcut din donațiile unei mari familii și o femeie medic. Spitalul se numește Bălcescu, pe înțelesul piteștenilor, găzduiește Centrul de Diagnostic și mai are un corp destinat copiilor cu boli infecțioase, dar acum 200 de ani pe aceste pământuri, era casa familiei Brătianu, ispravnicul și județul nostru Dincă Brătianu locuind împreună cu soția sa, Anastasia Tigveanu și copiii. Piteștiul era împărțit pe culori, zona Sfânta Vineri era cu ”văpsea galbenă”, zona de la Biserica Sf.Nicolae era cu văpsea neagră, iar pe marele bulevard, astăzi Bulevardul I.C.Brătianu era cu ”văpsea roșie”. Teodor Brătianu a donat zeci de ani mai târziu pământul și uite așa a apărut primul spital.

În spatele acestui loc există un parc și o stradă de case frumoase unde locuiește și o familie cunoscută de toată lumea- Irimia. Ultima venită prin căsătoria cu doctorul Tiberiu Irimia este Naza Suher Irimia, în 2013.

Absolventă a Facultății de Medicină din Craiova în 2010, fiica unui celebru chirurg sirian stabilit în România în timpul studenției, Naza a acceptat provocarea noastră de a însufleți două clădiri care ne fac mândri ne înaintașii noștri și bunul lor gust.

În afară de spitalul evocat, o altă familie importantă a Argeșului și-a deschis porțile acceptând acest serviciu fotografic de excepție. Familia Tolea, fericita posesoare a proprietății din Gura Trivăii, a cumpărat această casă în urmă cu zeci de ani și a înțeles perfect valoarea patrimonială, istoria celor care au locuit-o și au depus mari eforturi pentru a o conserva și a o reda norocoșilor vizitatori în toată splendoarea și frumusețea ei de la 1898 când a fost construită de prefectul Constantinescu și lăsată ulterior fiului înfiat, generalul Nicolae Constantinescu. Fresce murale, uși decorate, sobe din teracotă italiană, mobilă de epocă și oglinzi ornamentale și mult bun gust!

Naza Suher Irimia este obișnuită nu doar cu medicina ci și cu frumosul sau arta. A copilărit în Alep- Siria, oraș inclus în patrimoniul UNESCO din 1986 iar bunicul său care a trăit 100 de ani era violonist renumit.

Naza este mama a doi copii foarte frumoși, cuminți și talentați care cântă, fac sport, sunt prietenoși cu cei din jur dar au o disciplină și o măsură în toate. Fetița se numește Ava Gabriela iar băiatul-Ian Alexandru. Ca dentist, Naza își amintește cu emoție de primul său pacient-mama, căreia a reușit să îi facă o extracție perfectă iar de atunci, a căpătat o încredere fantastică în potențialul său.

Deși are o garderobă impresionantă și haine atent alese de la case de modă importante, hainele sale de zi cu zi sunt cele specifice medicilor dentiști. Bijuteriile ocupă un rol important, chiar dacă sunt discrete, în cultura arabă, aurul e foarte important, la toate ocaziile, aniversări, nunți sau alte ceremonii. Pentru pictorialul nostru a ales rochii de la Valentino și Lavish, un brand local în plină dezvoltare.

„În familiile arabe, ca și în cele românești, primul lucru pe care îl învățăm este grija constantă pentru familie. Copiii, soțul, părinții sunt centrul universului nostru. La fel și în profesie, am învățat că respectul pentru profesie, pasiunea pe care o punem în fiecare caz, pacient, se întoarce sub formă de recunoștință și de reputație.”

Articole similare