Uite pe cine a descoperit Marius Nicolaescu la Tigveni
Oamenii buni aleg sa fie supravietuitori care ii ajuta pe altii sa se mentina la suprafata. Ei pot face fata oricarei situatii pe care viata le-o ridica in față. Ei stiu ca pot supravietui oricarei probleme, pentru ca deja au facut-o.
Zilele trecute, vicepreședintele CJ Argeș-Marius Nicolaescu aducea în atenția lumii un dintre cele mai impresionante povești de a trăi frumos. O poveste de pe Valea Topologului pe care o mai știau și alții dar nu i-au dat importanță, raportându-se altor valori. Postarea sa a emoționat pe toată lumea.
Originar din Mureş şi abandonat de mamă la naştere, Tiberiu Iakab locuieşte de aproape 19 ani într-un centru de boli psihice din comuna argeşeană Tigveni. Fără să aibă studii artistice, Tiberiu pictează impresionant, are sute de tablouri realizate, în special reproduceri şi are deja două expoziţii.
După ce a stat prin mai multe centre de plasament, Tiberiu Iakab locuieşte din 2002 în Centrul rezidenţial pentru Adulţi de la Tigveni-Argeş. Pasiunea specială pentru pictură nu l-a părăsit însă vreodată şi nu puţine sunt zilele în care pictează şi 10-12 ore.
Tiberiu a stat doar o lună cu părinţii săi, la 18 ani, după ce a trebuit să plece dintr-un centru pentru copii. Numai că părinţii, care au o situaţie materială foarte precară, l-au lăsat cu ei doar o lună. Ulterior, faptul că familia nu avea bani aproape deloc, iar Tibi avea probleme de sănătate, i-a făcut pe părinţii săi îi găsească un loc în centrul de la Tigveni. Tiberiu, care nu are studii de pictură, a început să înveţe culorile de când avea şase ani. Acum are 36 de ani şi este încadrat în gradul al doilea de handicap. Vorbeşte puţin, asta şi din cauza problemelor pe care le are, însă fiecare dintre picturile sale vorbeşte mai mult decât o mie de cuvinte.
Tablourile pictate de Tibi costă în medie între 100 şi 300 lei. Creațiile sale sunt atât de pline de culoare şi la propriu şi la figurat încât dacă nu l-ai cunoaşte pe Tibi ai putea crede că au fost cumva create de un om cu o viaţă fericită şi nu de către un tânăr foarte talentat pe care viaţa l-a supus la numeroase încercări grele şi cu care destinul nu a fost deloc unul darnic. A început să picteze din ce în ce mai mult din clasa a VI-a şi spune că era atât de pasionat încât picta inclusiv pe bucăţi de lemn sau pe polistiren. Este atât de pasionat de pictură încât în urmă cu câţiva ani a lucrat o perioadă şi ca zilier pentru a putea strânge bani ca să îşi cumpere pensule, pânze şi acuarele.
Tiberiu Iakab îşi doreşte ca la un moment dat să poată face un curs de pictură cu un profesionist în domeniu.Legătura dintre tulburările mentale și artă este dezbătută de specialiști de zeci de ani. Cei mai mulți cred că există o legătură dintre cele două tocmai pentru că arta este o formă de comunicare.
Marius Nicolaescu a dorit să îl cunoască pe băiat, împreună cu alți colaboratori i-a cumpărat o parte din lucrări și se gândește să îi organizeze în curând o expoziție.