Argeșul frumosCultură

Sărbătoare la o biserică istorică!

Astazi, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor.La Biserica din Cepari este mare hram, fiindcă poartă numele acestei sărbători.Potrivit pisaniei de piatră, biserica a fost construită de jupânul Ștefan Balotă , vel clucer de arie, la leat 7260 (1751 -1752). Știind însă că Ștefan Balotă a fost vel clucer de arie în 1752 înseamnă că lăcașul a fost ridicat în acest an. Tot din textul acestei pisanii, mai aflăm că Ștefan Balotă a ridicat din temelie biserica în locul celei vechi, construită de Dragomir vel vornic la leat 7041 (1532-1533). Construind biserica în 1752, Ștefan Balotă a păstrat și pisania primului lăcaș ridicat de Dragomir vornic, pe care a folosit-o ca încadrament orizontal la ușa de intrare în pronaos. Potrivit acestei pisanii s-a început construirea bisericii „în luna iunie 8 zile și s-a isprăvit în luna iulie 31 zile, cu puterea jupânului Dragomir”. Anul când a fost ridicat lăcașul nu se indică, însă în pasajul următor al pisaniei se precizează : „Luna august 6 zile, a răposat și jupânul Dragomir vornicul, în anul 7041″ . Moartea ctitorului la 6 zile de la terminarea bisericii a fost consemnată în textul pisaniei, astfel că anul 7041 (1533) poate fi socotit ca an al ridicării acestui lăcaș.

Din vremea Sfântului Neagoe Basarab avem atestată localitatea la 10 august 1519 când marelui sluger Dragomir Ceparo i se confirma proprietatea „Ceparilor, cu toată siliștea…”Dar cepărenii sunt pe aceste locuri de mii de ani conform istoricilor.

A existat o vreme când comuna Cepari, de unde au început să se ridice social și economic familia Bratianu prin căsătoria cu Safta Balotă, conta.

În biserica de la Cepari puteți vedea toți strămoșii marelui Ionel Bratianu pictați, mulți specialiști alocând spații generoase analizei tehnicii.

După dispariția marelui politician, ca un omagiu, s-a luat decizia ca prima biblioteca din România care să îi poarte numele să fie cea de la Cepari.

Articole similare