Argeșul frumos

Moment istoric:resfințirea Paraclisului de la Mănăstirea Curtea de Argeș

Odată cu restaurarea generală a Palatului Arhiepiscopal din municipiul Curtea de Argeș, prin accesarea de fonduri europene, au fost efectuate și lucrări de restaurare a picturii murale interioare din Paraclisul Arhiepiscopal cu hramul ,, Nașterea Maicii Domnului.
Acestea fiind finalizate, cu o zi înainte de praznicul Nașterii Maicii Domnului, hramul principal al Paraclisului, a fost săvârșită astăzi slujba de sfințire a acestui vechi altar de rugăciune construit de către regele Carol I și a Reginei Elisabeta, la inițiativa Preasfințitului Părinte Ghenadie Petrescu, episcop al Argeșului, viitorul Mitropolit Primat al Țării Românești.


Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, și în prezența unui număr mare de credincioși, Chiriarhul Argeșean a săvârșit această slujbă de târnosire a paraclisului, având marea bucurie să vadă finalizată această lucrare începută în urmă cu aproape 7 ani.
Dacă întregul ansamblu a fost restaurat prin accesarea fondurilor europene, lucrările de pictură din Paraclisul Arhiepiscopal au fost suportate economic din fondurile financiare proprii ale Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.


După săvârșirea slujbei de târnosire, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de o slujbă de pomenire a ctitorilor.
Cu această ocazie, Chiriarhul a vorbit celor prezenți despre faptul că Maica Domnului ocrotește întreg spațiu voievodal și regal de la Curtea de Argeș, datorită faptului că toate bisericiile aflate în curtea mănăstirii au ca hramuri toate praznicele închinate Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, a dorit să scoată în evidență toate restaurările importante din cuprinsul Eparhiei care au fost finalizate simultan în ultimii ani.
Cu ocazia acestui eveniment important petrecut în anul în care Arhiepiscopul Argeșean a împlinit vârsta de 80 de ani, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a scos două monede aniversare, precum și un volum care cuprinde prezentarea activității desfășurată de Chiriarh în cei 40 de ani de arhierie. Pentru a-și exprima recunoștința față de eforturile depuse, cei implicați în realizarea acestui proiect important au primit astăzi din partea Ierarhului atât monedele aniversare, cât și volumul de care s-a amintit.


Întrucât din pricina degradării construcției, se impunea restaurarea Palatului Arhiepiscopal de la Curtea de Argeș, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, în anul 2016, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, a accesat un proiect de restaurare, consolidare și punere în valoare a Ansamblului Palatului Arhiepiscopal, finanțat din fonduri europene, Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5, în valoare de 4 miloane euro, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, prin implicarea domnului director general Liviu Gabriel Mușat, și cu sprijinul firmei de consultanță S.C. Duopart Consulting S.R.L. din Ploiești, lucrările fiind executate de firma S.C. Proconstruct S.R.L., din Municipiul Ploiești, Județul Prahova.


Credincioșii prezenți la acest eveniment au avut ocazia să viziteze Palatul Arhiepiscopal pentru a observa cum arată după această perioadă de restaurare.
Paraclisul Arhiepiscopal cu hramul: Nașterea Maicii Domnului, a fost construit în perioada anilor 1886-1892, odată cu edificarea Palatului Arhiepiscopal de la Curtea de Argeș.
Piatra de temelie a Palatului, și a Paraclisului a fost așezată a doua zi după resfințirea bisericii mari a Mănăstirii Curtea de Argeș (ctitoria Sfântului Neagoe Vodă Basarab), pe data de 13 octombrie 1886, de către Regele Carol I și Regina Elisabeta.
Construirea Palatului Episcopal s-a realizat pe temelia vechii reședințe episcopale a Episcopiei Argeșului, de la anul 1793, planurile incluzând și înălțarea unei biserici-paraclis – actualul Paraclis Arhiepiscopal – cu destinația de spațiu liturgic pentru personalul monahal al Sfintei Mănăstiri Curtea de Argeș, dar și ca lăcaș de reculegere pentru familia regală română.
Arhitectul francez Andre Lecomte de Nouy a avut un rol major în proiectarea și decorarea fațadelor complexului din care face parte și Paraclisul, lucrările fiind coordonate de acesta, și de arhitectul român Nicolae Gabrielescu ca diriginte de restaurare și reconstrucție.
Executarea picturii murale interioare, de factură neobizantină în ulei, respectiv al secco, a debutat în anul 1887, fiind realizată de către trei pictori: Mazilescu (altarul și Pantocratorul-ulei), Dumitru Norocea din Curtea de Argeș (naosul și pronaosul-ulei) și Ilie Căpușă din satul Vernești-Argeș (pridvorul-al secco; acesta a restaurat și o parte din pictura interioară în anul 1990), și a fost finalizată în anul 1938, episcop al Argeșului fiind Preasfințitul Părinte Grigorie Leu.
De-a lungul vremii stratul pictural interior a mai beneficiat de unele lucrări de restaurare. Astfel, în anul 1967, lucrările au fost efectuate de către pictorul Arutiun Avakian, având ca ucenic pe Grigore Popescu, iar în anul 1980, restaurarea a fost condusă chiar de pictorul Grigore Popescu.


Începând cu anul 1896, în cadrul Paraclisului Arhiepiscopal a fost așezată spre închinare, pentru o perioadă de provizorat, racla cu Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș. La data de 6 decembrie 2018, racla cu Sfintele Moaște a fost strămutată în Noua Catedrală Arhiepiscopală – Casa Sfintei Filofteia, construită în acest scop, unde se află și astăzi.


Lucrările de restaurare a picturii murale interioare, dar și cele de pictură nouă, au fost executate în perioada anilor 2020-2022, de către o echipă de pictori restauratori, condusă de către doamna preoteasă pictor-restaurator Ghiță-Pătrunjel Mihaela și dna pictor-restaurator Cristina Petre, din Municipiul Curtea de Argeș, Județul Argeș.
Proiectul de restaurare, consolidare și punere în valoare a Ansamblului Palatului Arhiepiscopal, finanțat din fonduri europene, a fost supravegheat economic de Compartimentul Contabilitate al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, prin părintele consilier eparhial arhimandrit Caliopie Cristian Ichim, doamna contabil șef Urs Marilena, manager de proiect și doamna Duiculeasa Camelia.

Au primit distincții acordate de ÎPS Calinic Argeșeanul: Liviu Gabriel Musat, director ADR SUD Muntenia, Mirela Tache Musat, director cabinet director general ADR,
Firma SC Duopart Consulting SRL, familia Alina si Ionut Stoica, familia Razvan si Diana Ion, Dragomir Andrei-constructor,
Inginer Loghin Adrian,
Contabila Arhiepiscopie Argeșului -Urs Marilena,arhimandritul Caliopie Ichim și preotul Solomon Paun Valentin.

Foto: Cristian Gheorghe

Articole similare