Moment istoric la Vlădești
Mâine va avea loc un moment istoric, un arc peste timp. La 1 mai 1359, fiindcă domnitorul Nicolae Alexandru „a cerut, nu o dată, ci de mai multe ori, prin scrisorile sale, atât cele de mai înainte, cât şi cele mai de pe urmă”, ca Biserica din ţara sa să fie sub oblăduirea canonică a scaunului constantinopolitan, de unde să primească un arhiereu hirotonit de patriarh şi care să facă parte din Sinodul Patriarhiei Constantinopolului ia ființă Mitropolia Ungrovlahiei avându-l pe Iachint de Vicina ca mitropolit.
Tot de numele lui Nicolae Alexandru se leagă și primele donații făcute la Athos, mărimea acestui ajutor financiar constituind, motivul pentru care, într-un act din septembrie 1369, Vladislav I, fiul și urmașul lui la tron, îl considera pe Nicolae Alexandru adevăratul ctitor la Mănăstirea Kutlumus, pe care o numește „a domnului și părintelui domniei mele”.
Părinți athoniți români și credincioși care frecventează comunitățile românești din Sfântul Munte Athos au inițiat construirea unei mănăstiri cu rânduială athonită pusă sub ocrotirea Sfântului Domnitor Neagoe Basarab. Aceasta va fi situată la Vlădești, nu departe de ctitoria de la Curtea de Argeș a domnitorului.
Sfântul Neagoe Vodă Basarab a fost ales ca ocrotitor pentru că a fost un rugător isihast și a marcat istoria, cultura și viața Bisericii Române, dar și pentru că a făcut donații și ctitorii numeroase în Sfântul Munte Athos.
Întreaga comunitate se implică pentru a întampina cum se cuvine sutele de pelerini și zecile de clerici, în frunte cu ÎPS Calinic, ierarhul locului.
Leonard Șerban, consilier local PNL, a făcut un apel la care au răspuns toți consilierii și cetățenii, iar în 24 de ore intreaga zonă a fost igienizată, bordurile vopsite și acțiunile de voluntariat vor continua și mâine.
Slijba va începe mâine la 9.15 iar participanții au fost îndemnați să poarte costum popular.