MAUSOLEUL DE LA MĂRĂȘEȘTI A FOST CONSTRUIT LA INIȚIATIVA UNEI ARGEȘENCE
În această zi toți ochii sunt pe evenimentele care prilejuiesc omagierea a 100 de ani de la bătăliile ce au avut loc la Mărășești iar toți conducătorii României sunt așteptați la Mausoleul din localitate.Puțini sunt cei care știu că una dintre inițiatoarele proiectului de construire a acestui mausoleu este o argeșeancă,urmașă demnă a străbunicilor săi Dinicu și Zinca Golescu și fiica marelui Carol Davila.
Elena Davila-Perticari, a fost, pe lângă educatoare a tânărului viitor rege Carol al II-lea, şi doamnă de onoare a reginei Maria, funcţie ce a propulsat-o între cele mai importante românce ale vremii, împreună cu Regina Maria, Martha Bibescu şi Maria Cantacuzino. Ion Perticari, soţul Elenei Perticari Davila, a devenit aghiotantul regelui Ferdinand În primul Război Mondial, Elena Perticari Davila a însoţit-o pe regina Maria în Moldova unde s-a ocupat de răniţii din spitalele din Iaşi iar generalul Perticari, aghiotant al lui Carol I, l-a însoţit pe Carol al II-lea în Germania, l-a învăţat să mânuiască armele şi l-a găzduit la conacul Izvoru din sudul Argeşului. Și la Izvoru tot pe cheltuiala ei,Elena Davila Perticari a construit un monument frumos dedicat eroilor.
Mausoleula fost construit in urma propunerii facute la data de 8 iunie 1919 in Congresul Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane. Comitetului de Initiativa a fost format din: Presedinte Alexandrina Cantacuzino, Nicolae Iorga, Gen. C. Cristescu, ing. C Bals, Maria Glagoveanu, Elena Odobescu, Elena Davila, ing. N. Micrescu si Zoe Gh. Rarincescu . Lucrarile au fost incepute in 1923 pe terenul donat de mosierul Georges Negroponte si au fost finalizate la 18 septembrie 1938 cand a avut loc sfintirea in prezenta Familiei Regale.
Monument de arhitectura funerara, Mausoleul Eroilor dela Marasesti este unicat, atat prin valoarea lui arhitecturala cat si ca proportii; este opera unor autori de prestigiu: arh. George Cristinel, sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea, Pictorul Eduard Saulescu.