Izvorul Tămăduirii la izvoarele cu „apă vie” de la Ștefănești
Istoria sărbătorii vine din timpul împăratului bizantin Leon I şi se referă la vindecarea unui orb de către Fecioara Maria. Maica Domnului l-a sfătuit pe împărat să-l ducă pe nefericit să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol, pentru ca acesta să-şi poată recăpăta vederea. Ulterior, pe acel loc, împăratul Leon a ridicat o biserică, aceasta primind hramul „Izvorul Tămăduirii”.
De Izvorul Tămăduirii, creştinii ortodocşi vin, în mod obişnuit, pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. Măsurile speciale impuse în anul 2020 pentru a împiedica răspândirea epidemiei de coronavirus constituie o excepţie. Apa sfinţită poate fi băută tot anul, pe stomacul gol, spre deosebire de Aghiasma Mare, de la Bobotează, care poate fi băută timp de numai 8 zile.
La Ștefănești există o tradiție ca de această sărbătoare oamenii mai ales la Enculești și Valea Mare să se vină cu ouă ,cozonac, să împartă pentru cei morți și să ia apă acasă. Peisajul este mirific, între păduri și dealuri albe și galbene de milioane de flori. Izvoarele de aici au o apă mult lăudată de toți cei care au băut-o.
Anul acesta, preoții au făcut slujba fără enoriași, parohul de la Enculești, Ionel Olteanu, a sfințit toate izvoarele din cea mai izolată și pitorească zonă a Ștefăneștiului fără enoriașii care se bucurau și veneau cu mic, cu mare la acest eveniment.