Argeșul frumos

” Duce-te-ai la Cuca Măcăii!”De unde vine expresia?Unde se află localitatea?

Greu de spus și pentru specialiști ce înseamnă această vorbi din popor care echivala în trecut cu a trimite pe cineva la capătul lumii. Se poate presupune că în vechime acest ținut era izolat și lipsit de apă.  O altă accepţiune populară a expresiei este cea de sărăcie lucie. De fapt, nici una, nici alta nu au de a face cu realitatea. Lumea e înstărită și comercializează țuică.

Localitatea chiar există. E la noi în Argeș, localitatea se afla la numai cativa kilometri de cel mai circulat drum european de la noi din tara, Pitesti – Ramnicu Valcea.Cum vii pe Dealul Negru, pe şoseaua ce leagă Piteştiul de Râmnicu Vâlcea, exact înainte de popasul cu celebrii mititei de la Deduleşti, se face un drum la stânga. Şerpuieşti câţiva kilometri printre livezi de pruni şi dai de de Cuca, comuna argeşeană de care ţine sătucul Măcăi. Localitate intrată, cam de un secol, în folclorul nostru lingvistic. Şi, totuşi, cum se numesc locuitorii aşezării: cuceni, cucani sau, mai simplu, cuci? Şi de unde până unde şi completarea de „măcăi”?

Sătenii de la Cuca nu dau prea multe explicaţii pentru această denumire însă au câteva expresii ce au devenit cunoscute, legate de localitate: „Femeile de la Cuca fac mămăliga cât nuca.”, „De unde eşti? De la Cuca, unde-i mămăliga moca, şi o păzeşte că să nu-o mănânce curca.”

Localitatea are doar două mii de locuitori și 14 sate. Din 1937 s-a încercat unificarea satului Cuca cu Măcăi de 8 ori.Satul Măcăi, atestat de la 1600, a fost fondat de câteva familii care se numeau Măcău. De aici: măcăi. Iar la Cuca, n u m e l e vine de la nişte ridicături de pe acoperişurile caselor, cu o ferestruică prin care intră lumina. I se spune cucă.

Articole similare